Преговорите за членство на Република Северна Македония (РСМ) в ЕС могат да започнат още идната седмица. Ако Скопие реши да подкрепи френското предложение, междуправителствената конференция може да започне до няколко дни.

Това заяви пред парламента на РСМ председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

След речта й парламентът започна обсъждането на френското предложение.

„Преразгледаното предложение защитава вашите интереси и взема предвид опасенията на всички страни“, каза Фон дер Лайен.

Тя имаше предвид и България, която доскоро налагаше вето за започването на преговорите с РСМ.

„Бъдете сигурни, че Комисията, която винаги е стояла зад вашата страна, продължава да стои и днес. Продължи да го прави и утре, и вдругиден. Убедени сме, че това е от историческо значение. Но решението, което трябва да бъде взето, е ваше и само ваше“, допълни тя.

След започването на междуправителствената конференция Комисията ще стартира незабавен скрийнинг на изпълнението на европейското законодателство от страна на Скопие. Това е първата стъпка в преговорния процес.

„Скъпи македонци, изслушах внимателно притесненията, свързани с македонския език и идентичност. Няма съмнение, че македонският език е вашият език. Ние изцяло уважаваме това. Затова в преразгледаното предложение се говори за македонския език, без квалификации от ЕС. Предложението зачита и вашата национална идентичност“, каза още председателят на ЕК.

Думите за езика бяха последвани от аплодисменти.

Същевременно Фон дер Лайен изтъкна, че двустранните спорове като интерпретацията на историята не са условие за преговори за членство.

„Някои казват, че е по-добре да се изчака по-добро споразумение, отколкото представеното от Франция. Разбира се, това е ваше право. Но си помислете колко труд положихме, за да стигнем дотук, чрез последователни председателства –на  Германия, Португалия, Словения, а сега и на Франция. Насърчавам ви да се възползвате от тази възможност“, каза тя.

Както обикновено, Урсула фон дер Лайен използва цитати. Този път тя цитира президента Борис Трайковски, загинал в самолетна катастрофа през 2004 г.:

„Всеки ден обмислям две неща -  какво е правилно и какво не е правилно да се прави. Според съзнанието ми се опитвам да се подчинявам на правилното нещо. Моята визия е мир. Моята визия е благоденствието.“

„Искрено се надявам, че вие ще направите същото. Ще направите правилното нещо за мира и благоденствието на Северна Македония, скорошен бъдещ член на ЕС. Европа не е пълна без Северна Македония“, продължи Фон дер Лайен.

И в края на речта си се обърна към депутатите в Скопие с думите:

„Ве сакаме во ЕУ. Благодарам.“