Български гвардейци бяха начело на парада за националния празник на Франция - Денят на Бастилията.

Тази година специално внимание имаше към държавите от Източна Европа, в контекста на войната в Украйна. В парада се включиха представителни подразделения от  Естония, Унгария, Литва, Латвия, Полша, Чехия, Румъния и Словакия. Целта - да се демонстрира непоколебимият ангажимент на партньорите и съюзниците в защита на мира и сигурността, което включва и укрепването на отбранителния и възпиращ потенциал на Източния фланг на Алианса, съобщи българското Министерство на отбраната. След тях в пешия марш на парада преминаха и френски военни, разположени неотдавна на Източния фланг на НАТО.

Представително военно формирование от Националната гвардейска част с българския флаг поведе пешия марш по "Шан-з-Елизе" от Триумфалната арка до площад "Конкорд", където армейците бяха поздравени с ръкопляскане от президента Еманюел Макрон, министър-председателката Елизабет Борн и други официални лица. На парада присъстваше и началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов.

Тазгодишното мото на парада е "Сподели пламъка", което зове за единство на фона на световните кризи.

В празника участваха общо около 6400 военнослужещи, от които 5000 преминаха в марш. Беше показана и военна техника - 66 самолета, 25 хеликоптера, 119 транспортни средства и бойни машини, 62 мотоциклета.

По време на парада беше показана и нова френска военна техника - блиндираната разузнавателна машина "Ягуар", блиндираните машини от ново поколение "Грифон" и дронът "Рийпър", използван срещу джихадисти в Сахел. 

В парада участваха и 14 части от военноморските сили, които тази година отбелязват 400 години съществуване. За първи път в него се включиха и следователи от киберзвеното на френската жандармерия.

Общо  125 000 представители на силите на реда се грижеха за сигурността. Традиционно военният парад се наблюдава от около 8000 души на трибуните, както и от 8 милиона зрители пред телевизионния екран и на уебсайтовете на основните френски медии. 

 

Френският президент Еманюел Макрон във видимо добро настроение на парада. Седмица преди началото на тържествата той летя на борда на самолет на "Патрулите на Франция" - авиационната група, известна със зрелищните си въздушни изпълнения по време на официални чествания във Франция. И този 14 юли тя даде сигнал за начало на парада чрез прелитане над Париж. На 8 юли Макрон летя в самолета "Алфа Джет", който изпълнява лидерска роля по време на полетите на патрулите. 

Представители на Френския чуждестранен легион.
Републиканската гвардия
Щурмуването на Бастилията, крепостта затвор, през 1789 г. се смята за символичното начало на Френската революция.