Войната на нерви за доставките на газ от Русия към Европа достигна своята кулминация днес, след като „Газпром“ заяви, че няма гаранция, че ще пусне отново газ по „Северен поток“ 1. Подаването на газ бе спряно за редовна техническа профилактика, която отнема само 10 дни. Германия обаче изрази притеснения, че не е сигурно дали Русия ще възобнови доставките. Тези съмнения бяха потвърдени от „Газпром“ днес.

Според руския концерн без турбината, която е пратена за поправка в Канада, газът нe може да тръгне отново. Канада междувременно изпрати обратно поправената турбина, а фирмата-производител „Сименс“ отхвърли твърденията, че без нея не може да се подава газ.

Въпреки това все още не е ясно дали след профилактиката доставките ще бъдат възобновени. Германия се готви и за сценарий с изцяло спиран е на доставките.

Унгария, която не е в списъка с неприятелски държави на Москва, също обяви от днес енергийно извънредно положение. Правителството заяви, че слагането на горна граница за сметките на домакинствата може да се прилага само при средно високо потребление. Над определена граница цените ще се плащат без субсидиране.