Преследването на опозиционера Иля Яшин от властите се разиграва по един вече познат сценарий: измислен арест по измислена причина, предявяване на обвинение, арест, следствен изолатор. Най-вероятно ще има показен съд и бърз процес, последван от изключително сурова присъда.

Нима сте очаквали друго?

Завеждането на наказателно дело срещу Иля Яшин бе въпрос на време. Тази предсказуемост плаши, но е показателна за общото състояние на политическия режим в Русия. Репресиите станаха фон, а политикът, който открито и последователно критикува властта, се превръща в мишена за следствието, прокуратурата или за група доносници.

Това, че Яшин почти пет месеца след началото на войната в Украйна все още беше на свобода, даже предизвикваше удивление. Това е абсолютно ненормално състояние на обществото - да питаш опозиционен политик как така още не са го арестували. А когато го арестуват, следващият въпрос е - какво си очаквал, щом си говорил толкова много за войната?

В това е цялата същност на Путиновия стил на управление: политическият опонент, останал на свобода, предизвиква удивление (ако не и подозрение), а ако е арестуван - не.

Трябвало е да замине?

От появата в Русия на регламент, въвеждащ сегашната военна цензура, основният въпрос е дали да заминеш от страната или да останеш? Активистите, политиците, журналистите, адвокатите, а и обикновените граждани, които не искат мълчаливо да наблюдават агресията на Русия против Украйна, отговарят всеки по своему.

Иля Яшин е отговарял на този въпрос неведнъж: неговите избиратели са в Русия и той остава с тях. Получавайки фактическа забрана за политическа дейност, Яшин всъщност се превърна в медия с името си. Неговият канал в YouTube бързо събра над един милион абонати, а видеоматериалите, които разпространява, се ползват с огромен успех в мрежата.

В условията на тотално прочистване на медийното пространство такъв канал за разпространение на информация за случващото се във войната е само допълнителен дразнител за Кремъл. Въпреки това Яшин остана в страната - въпреки директните сигнали "заминавай". Очевидно това е съдбата на съвременните руски политици - или в емиграция, или в колония.

Кой е следващият?

При това темпо опозиционните политици, които са останали на свобода в Русия, бързо ще свършат. Делата за разпространение на "фейкове" за руската армия и другите дискредитации ще продължат да се завеждат срещу всички, които не мълчат.

Цената на думите в Русия сега е равна на цената на действията. Ако преди можехте да се окажете зад решетките за излизане на протест, сега - просто за това, че не мълчите. Изглежда, че самата власт поставя под известно съмнение ефективността на пропагандата (която няма как да бъде отречена), затова Кремъл подкрепя борбата си с правдата с още по-широки репресии. Но това може и да не е съмнение, а засилване на общото въздействие спрямо обществото.

Въпреки това Иля Яшин едва ли ще се окаже губещият в тази борба. Гласът на политика, който е наказан за активната си антивоенна позиция, ще се чува така или иначе. Въпросът е само кой ще се вслуша в този глас.

Този коментар изразява личното мнение на авторката. То може да не съвпада с позициите на Българската редакция и на ДВ като цяло.

"Дойче веле"