След сериозно обсъждане между ГЕРБ и „Демократична България“ в Столичния общински съвет е постигната необходимата подкрепа за т. нар. Наредба за нискоемисионните зони в София.

Двете групи са стигнали до консенсус от 1 декември 2023 година да влязат в сила ограниченията за най-замърсяващите автомобили от първа екологична група. Тези коли ще бъдат с ограничен достъп до зона „Малък ринг“:

  • между булевардите „Васил Левски“, „Патриарх Евтимий“, „Ген. Скобелев“, „Сливница“ и улица „Опълченска“.

Година по-късно същите ограничения ще важат и за колите, които при технически преглед вече са получили стикер за втора екологична група.

Както е известно, в първа категория попадат автомобили на дизел над 20 години и на бензин над 30 години - най-общо без никакъв стандарт Евро, каквито са старите съветски трошки, или с:

Евро 1 и 2 преди 1996 г. бензинови и

Евро 1 и 2 преди 2002 г. дизелови

(В коя категория спада Вашият автомобил може да проверите на сайта на СБА тук)

Самото приемане на наредбата ще бъде обсъдено на сесията на Столичния общински съвет на 15 декември, но източници на бТВ казват, че вече има нужното обединение за него.

След като през лятото „Демократична България“ поиска отлагане на гласуването за допълнително прецизиране на текстовете, председателят на градския парламент Георги Георгиев инициира работна група за намиране на консенсус по един от най-наболелите екологични въпроси, напомня сега Столица.бг.

Ограничението на движението на старите коли според наредбата е предвидено за периода от 1 декември до 28 февруари, в който се регистрират най-сериозните превишения на нормите на фини прахови частици. По предварителните данни през "Малкия ринг" на градския център преминават 171 079 превозни средства за 24 часа, а през "Големия ринг" – 304 911 превозни средства за денонощие. 

От 1 декември 2025 г. остават промените в Зона „Голям ринг“, която е оградена от булевардите

  • „Сливница“, „Данаил Николаев“, „Ситняково“, „П.Яворов“, ул. „Атанас Дуков“, бул. „Х.Ибсен“, бул. „П. Ю. Тодоров“, бул. „И.Е. Гешов“ и бул. „Константин Величков“.

Тогава ще бъде забранено влизането на най-замърсяващите автомобили от първа екологична група, а от декември 2027 година – и за тези от втора екологична община.

В първоначалния проект на Наредба забраната за твърдо битово гориво за цялата община щеше да важи от 1 януари 2030, но след разговори между ГЕРБ и „Демократична България“  в текстовете е записано ограничението да е от началото на 2029 г.

„Смятам, че след задълбочените разговори, постигаме съгласие с колегите от „Демократична България“, за въвеждането за първи път на такива мерки у нас, които вече са факт в редица европейски столици. С промените правим решителна крачка в борбата за по-чист въздух в София“, коментира председателят на СОС Георги Георгиев.

Ето какво написа Георгиев във фейсбук профила си: