Броят на забранените книги в американските училища и библиотеки стремглаво расте, пише в. "Файненшъл таймс", цитиран от БТА.

В САЩ тази година явно ще бъдат наложени рекорден брой забрани на книги. Културните войни там оказват все по-голям натиск върху децата, преподавателите и издателите, отбелязва британското издание.

Наблюдава се повишена активност на родители, лобистки организации и политици, които упражняват влиянието си, за да издействат забрани на определени книги, които според тях са неподходящи за по-младите читатели, съобщават Американската асоциация на библиотеките и ПЕН Америка. Най-скорошният пример за подобна забрана е законодателство в щата Мисури, което е засегнало книги за Леонардо да Винчи и Микеланджело, както и илюстровани версии на Библията и на произведения на Шекспир, става ясно от публикацията на "Файненшъл таймс".

"Ставаме свидетели на огромно увеличение на броя на исканията за цензуриране на книги. Просто няма край. Очакваме тази година да бъде поставен рекорд", заяви пред "Файненшъл таймс" Дебра Колдуол-Стоун, директорка на Службата за интелектуална свобода към Американската асоциация на библиотеките. 

Забраните често са насочени срещу съдържание, за което се твърди, че има сексуален характер. Под ударите на цензурата попадат и мемоарни произведения, в които се разказва за сблъсъка на чернокожи деца с расизма и живота на представители на религиозни малцинства.

Американската асоциация на библиотеките съобщава, че е регистрирала 729 опита за налагане на забрани на близо 1600 произведения през миналата година. Тази година опитите са 800 и са насочени срещу 1651 заглавия.