Прокурорската колегия изслуша всички кандидати и гласува трима нови български европейски делегирани прокурори (ЕДП).

Одобрените кандидати са:

1. Василен Бенчев – прокурор в Софийска районна прокуратура (7 гласа „за” и 1 „против”);

2. Михаела Райдовска - прокурор в Софийска градска прокуратура (7 гласа „за” и 1 „против”);

3. Юлиана Христова – прокурор в Софийска градска прокуратура (8 гласа „за” и нито един „против”).

За да станат назначенията факт обаче, трябва да ги одобри ръководството на Европейската прокуратура, оглавявана от Лаура Кьовеши.

След като от кандидатите Иван Кучиев (прокурор по катастрофата с Милен Цветков, б.р.) се отказа, а Бойко Атанасов (следователят, който обичайно кандидатства за най-разнобразни позиции, б.р.) и Милко Момчев не се явиха, днес колегията изслуша останалите.

Общо обаче България имаше 6 ваканции, така че дори тримата да бъдат одобрени от централата в Люксембург, пак ще останат 3 незаети места за български ЕДП.

Още преди успешно да запълним бройката си от 10 прокурори, по лично настояване на Кьовеши на страната бяха отпуснати още 5 места. Затова и в конкурса днес се търсеха 6-има души. 

Ето и цялото съобщение на пресцентъра на ВСС:

ПРОКУРОРСКАТА КОЛЕГИЯ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ ИЗЛЪЧИ 3 КАНДИДАТУРИ В ПРОЦЕДУРАТА ЗА ПОДБОР НА 6 ЕВРОПЕЙСКИ ДЕЛЕГИРАНИ ПРОКУРОРИ ЗА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

21 ноември 2022 година

Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет след изслушване на явилите се кандидати по азбучен ред в процедурата за подбор на 6 европейски делегирани прокурори за Република България и проведеното гласуване с вдигане на ръка, по реда на чл. 17 от Правилата за подбор на кандидати за европейски делегиран прокурор, излъчи следните кандидатури:

1. Василен Славчев Бенчев – прокурор в Софийска районна прокуратура – със 7 гласа „За” и 1 глас „Против”;

2. Михаела Спасова Райдовска - прокурор в Софийска градска прокуратура – със 7 гласа „За” и1 глас „Против”;

3. Юлиана Миткова Христова – прокурор в Софийска градска прокуратура – с 8 гласа „За” и нито един глас „Против”.

Не е проведено изслушване на кандидата Иван Кучиев – прокурор в Софийска градска прокуратура, поради постъпил отказ от участие, както и на кандидатите Бойко Атанасов – следовател в Следствен отдел в Софийска градска прокуратура и Милко Момчев – прокурор в Софийска градска прокуратура, поради неявяване.

Процедурата пред Висшия съдебен съвет не е финална, след вземане на своето решение, Прокурорската колегия следва да уведоми Европейския главен прокурор чрез Министъра на правосъдието, за излъчените кандидати.

Василен Бенчев има над 9 години юридически стаж, като в периода от 2013 г. до 2015 г. е младши прокурор в Софийска районна прокуратура, а от тогава и до настоящия момент е прокурор там. През 2020 г. е командирован в Специализирана прокуратура, а от 01.08.2022 г. за срок от 12 месеца е командирован да изпълнява функциите на прокурор в Софийска градска прокуратура. Има ранг „прокурор в ОП“, като през 2019 г. е придобил статут на несменяемост. Притежава диплома от Софийски университет „Св. Климент Охридски” магистър по специалността „Право”, придобита през 2011 г. Притежава свидетелство за чуждоезикова специализация на английски език с равнище С1 според Общата европейска езикова рамка на Съвета на Европа. Участвал е в семинари и обучения за корупция и корупционни престъпления, подкуп, присвоителни престъпления, наказателна отговорност за нарушения при възлагане и изпълнение на обществени поръчки, съвместни усилия за борба с трансграничната организирана престъпност, използване на данни за преследване на сложни финансови измами и корупционни престъпления, съвместни екипи за разследване.

Михаела Райдовска има над 16 години юридически стаж, като в периода от 2006 г. до 2009 г. е младши прокурор в Окръжна прокуратура – Бургас, за 4 месеца през 2009 г. е прокурор там, а в периода от 2009 г. до 2010 г. е прокурор в Районна прокуратура – Бургас. От 2010 г. до 2017 г. е прокурор в Софийска районна прокуратура, а през 2017 г. започва работа като прокурор в Софийска градска прокуратура, като от 1 декември 2017 г. до 15 юли 2020 г. е заместник-градски прокурор, от тогава и до настоящия момент е прокурор в същия орган, като работи в отдел „Международен“ на Софийска градска прокуратура. Има завършено юридическо образование в Югозападен университет "Неофит Рилски" – Благоевград. През 2010 г. придобива статут на несменяемост, а през 2020 г. е повишена в ранг „прокурор във ВКП и ВАП“. Преминала е курс по юридическа терминология на английски език и притежава сертификати от семинари проведени във Франция и в Румъния.

Юлиана Христова има над 21 години юридически стаж, като професионалната си кариера започва извън органите на съдебната власт като адвокат, която длъжност изпълнява в периода от 2000 г. до 2008 г. За кратко е експерт към Инспектората на Висшия съдебен съвет, а от м. ноември 2008 г. и до настоящия момент е прокурор в Софийска градска прокуратура. Към настоящия момент работи в отдел „Международен, изпълнение на наказанията и наказателно-съдебен надзор“. Има диплома за висше образование по специалността „Право” от Югозападен университет „Неофит Рилски“, издадена през 1999 г. През 2013 г. е повишена в ранг „прокурор във ВКП и ВАП“, а през 2014 г. придобива статут на несменяемост. Притежава С1 ниво на владеене на английски език. Присъствала е на редица семинари и обучения в България, Белгия, Германия, Франция и Румъния.