Японски университети използват отпечатани послания върху тоалетна хартия като средство за предотвратяване на самоубийства сред младите хора, предаде АФП.  

Инициативата е на висши учебни заведения в префектура Яманаши, западно от Токио, уточнява БТА

"Скъпи, имам тежък ден, а се преструвам, че всичко е наред", гласят сините букви, отпечатани върху бяла тоалетна хартия.  "Не е необходимо да ни казвате всичко... но защо не споделите малко?"

Освен тези съобщения, написани от специалист по психично здраве и придружени от телефонни номера на експерти за предотвратяване на самоубийства, върху тоалетната хартия има и създаващи успокоение изображения, сред които свита котка.

"Човек е сам в тоалетната. Смятаме, че в такива моменти могат да се появят тревожни мисли", казва пред АФП Кеничи Миядзава, служител в префектурата. 

Миналия месец властите в Яманаши раздадоха 6000 такива ролки на 12 местни университета.

В Япония, както и в много други страни, се наблюдава ръст в броя на самоубийствата в резултат на пандемията от COVID-19, която засили изолацията на много хора.

През 2020 г. почти 500 деца и юноши са сложили край на живота си в азиатската страна, което е национален рекорд и почти два пъти повече в сравнение с 2016 г., показват данни на Министерство на здравеопазването.