"Не са имали лента (с шипове) за спиране."

Това категорично обявиха тази сутрин разследващите, след като полицай пострада тежко при зверски удар от страна на бус, превозващ нелегални мигранти.

Все пак екипът от прокуратурата, НСлС и СДВР обяви пред медии, че този път служителите на реда не са препречвали пътя, а стояли "на безопасно място, за да обезпечат преследването".

Водещата версия е, че бусът с бегълците е загубил контрол, за да се удари тежко в МПС-то на Специализирани полицейски сили-СДВР.

"Ударът е много сериозен – най-вероятно е загубил контрол водачът, каза представител на НСлС, която пое разследването на случая.

Рано сутринта пътят е бил влажен и е било хлъзгаво „просто не е овладял автомобила“ - предполагат още експертите.

Сутринта бе съобщено, че полицай е тежко ранен, след като бус с 12 нелегални мигранти удря МПС на СДВР на Околовръстното шосе в София. Служителят на реда е в критично състояние в "Св. Анна".

В болница са прегледани още шофьорът, който е карал буса беглец и трима млади мигранти. Водачът е българин - криминално проявен, установява се, че вероятно е и неправоспособен.

Пътят в района на Казичене и връзката с магистрала "Тракия" бяха затворени заради следствените действия.

Два патрула са гонили над 40 км - още от тунел Траянови врата (на Ихтиман) бегълците, стана ясно още от думите на разследващите.

Ударът става, когато колата с мигрантите опитва, идвайки от магистрала "Тракия" по детелината да се качи на Околовръстното. В идеята си да спрат нелегалните имигранти втори микробус на МВР е стоял там. Водачът обаче не е спрял, а се ударил в превозното средство на полицията. Ударът е откъм дясната страна - при човека до шофьора.

В момента на удара екипът от МВР служители е бил от трима - двама са били извън колата, а само пострадалият е седял вътре.

"Вероятно с много висока скорост излиза от магистралата с намерение да се качи на Околовръстния път и точно на изхода от детелината удря полицйския бус, който е на мястото", каза Ивайло Илиев, зам.-директор на СГП.

Бусът въобще няма спирачен път, а са се „завъртели много сериозно и двете превозни средства“, поясни друг от експертите.

От "Св. Анна" (Окръжна болница) казват пред Нова тв, че служителят на реда е с тежка черепно-мозъчна травма, неконтактен и с опасност за живота. Той е на 51 г.

От изнесената информациа и снимките излиза, че е действано почти по същия тертип, по който автопатрул - само че с лека кола, в Бургас опита да препречи пътя на бягащ автобус с мигранти на 25 август.

Тогава двамата служители на реда буквално бяха пометени и загинаха на място. 

Сега в столичното 8-о РУ се установява все още самоличността на мигрантите, които - традиционно - твърдят, че са сирийци.

Националното следствие поема разследването на инцидента, каза за БТА и говорителят на главния прокурор Сийка Милева.

Шофьорът, български гражданин, не е спрял и се е блъснал в полицейските коли, каза Милева и посочи, че разследването ще се води от градската прокуратура в столицата.

Делото тече по два члена – за тежко умишлено ПТП и за каналдижийство, каза на място и Илияна Кирилова – градски прокурор. Тя каза, че по всички въпроси текат разпити и детайлите се уточняват.