ЕС се простреля в гърдите със зле обмислените санкции срещу Русия.

Това заяви унгарският премиер Виктор Орбан, предаде БТА, като цитира Ройтерс.

Ако санкциите не бъдат оттеглени, те рискуват да унищожат европейската икономика, изтъкна Орбан в интервю за общественото радио в Будапеща.

Газовите доставки за Европа са затруднени, а цените рязко скочиха след руската агресия в Украйна. Това затруднява запълването на газохранилищата на континента и търсенето на алтернативни доставки.

Заради поскъпването на газа и тока правителството на Орбан отмени наложения отдавна таван на цените за домакинствата, признаван за една от най-типичните му икономически политики.

“Отначало реших, че сме се простреляли в крака, но сега вече е ясно, че Европа се е простреляла в гърдите и се задъхва", заяви унгарският премиер.

Той призна, че Украйна се нуждае от помощ, но допълни, че европейските лидери трябва да преосмислят стратегията си, тъй като санкциите са нанесли сериозно щети на европейската икономика без да засегнат съществено Русия и без да приближат края на войната.

““асът на истината ще дойде, когато лидерите в Брюксел признаят, че се сгрешили, че политиката на санкции е основана на погрешни изчисления и трябва да бъде променена", прогнозира Орбан.

Според него без премахването на ограниченията, които ще предизвикат скок в енергийните разходи за домакинствата, потребяващи енергия над средната за страната, целият режим на тавана на цените за комунални услуги ще трябва да бъде отменен.

Икономисти от "Морган Стенли" изчисляват, че промените ще добавят около 1,5 процента към инфлацията, която и без друго е най-високата от две десетилетия и е подпомогната от слабия унгарски форинт, отбелязва Ройтерс.