Украинската прокуратура обяви вчера, че е открила четири сгради в Херсон, в които руските сили са извършвали изтезания, пише френският в. "Фигаро".

Те са изгаряли и тела на собствените си убити на сметище в Херсон, достъпът до което е бил забранен, пише британският в. "Гардиън".

Според местни жители руски камиони пристигали на мястото, носейки черни чували, които след това подпалвали. При това въздухът се изпълвал с дим и ужасяваща миризма на горяща плът. Те смятат, че по този начин руснаците са се отървали от телата на свои войници, убити по време на тежките боеве.

Местен служител, пожелал анонимност, е заявил пред британското издание, че украинските власти не се интересуват къде руснаците са погребвали своите убити, а целта им е да намерят телата на изтезавани украинци, убити и погребани в масови гробове.

Някои смятат, че изгарянето на телата на собствените им войници е било за силите на Москва най-лесният начин да се отърват от труповете, тъй като мостовете над река Днепър са били твърде крехки, за да издържат камиони.

Десетки други жители на Херсон казват същото пред изданието, но украинските власти досега не са потвърдили информацията. Службата за сигурност на Украйна смята, че телата на хиляди загинали руски войници са неофициално изхвърлени, тъй като Кремъл ги регистрира като "изчезнали в боя" в опит да прикрие загубите си във войната в Украйна. Това се потвърждава от прихванати телефонни обаждания на руски войници, цитирани от британското издание.

БТА