Иран е разширил обогатяването на уран до 60 на сто чистота със съоръжение в още един завод, съобщава Ройтерс, позовавайки се на иранската телевизионна мрежа Ес Ен Ен и иранската студентска информационна агенция ИСНА. 

Това става в подземния завод за обогатяване на уран във Фордо. За целта се използват центрофуги IR6 - от най-новия модел, който Иран започна да инсталира в това предприятие през 2021 г. Центрофугите са машини, които въртят с голяма скорост уранов газ, за да получат от него гориво за атомни реактори или материал за ядрени оръжия. 

Миналата седмица Международната агенция за ядрена енергия поиска от Иран да сътрудничи повече с инспекторите на ООН. Предполага се, че обогатяването на Уран до цитираната чистота е отговорът на Техеран на резолюцията на МААЕ.

Досега Иран обогатяваше уран до 60% в други свои ядрени обекти - Натанз в провинция Исфахан и Карадж, близо до Техеран.

В приетата миналия четвъртък резолюция МААЕ поиска Техеран да сътрудничи на разследването ѝ за следи от уран в три недекларирани обекта. Това съобщиха дипломати при гласуването на документа на закрито заседание на Управителният съвет на МААЕ, който включва представители на 35 държави.

Разследването пречи да продължат преговорите за възстановяване на сделката  от 2015 г. за иранската ядрена програма. Иран поиска то да приключи, преди да продължи да преговаря. Това е втората резолюция по въпроса. 

Иран започна отново да обогатява уран отвъд тавана, определен от сделката, след като Съединените щати при тогавашния си президент Доналд Тръмп се изтеглиха през 2018 г. от нея. 

Сделката от 2015 г. позволяаше на Иран да използва само най-старите си центрофуги IR-1 и да обогатява уран до малко под 4%.