ИТН няма червени линии. Оттам нямат претенции министър-председателят да е от тяхната партия. Но за всичко са виновни Кирил Петков и Асен Василев.

Това обясни председателят на ПГ на ИТН Тошко Йорданов по време на новия кръг консултации при президента Румен Радев преди връчването на третия мандат за съставяне на правителство в рамките на това НС. 

"Поддържате ли още червени линии? Имате ли имена в забранителния списък по отношение на едно ново управление? Как виждате развитието на едно управление? В период на кризи оставането без парламент е голямо изпитание", попита Радев във встъпителните си думи.

Той отбеляза и че ИТН е политическата партия, която напусна правителството.

Йорданов репликира с познатите мотиви.

"Не бих казал, че ние сме довели ситуацията до сегашното положение, а по-скоро неспазването на поетите обещания от "Продължаваме промяната" ни доведе до това положение.

Счятаме, че в тази кризисна ситуцаия е по-добре да имаме правителство. Със същите три партии, с които имаме близки цели. Самата коалиция трябва да се конструира по по-човешки и практичен начин, да няма заповеди, а партньори", каза той.

И не пропусна пак личните елементи:

"Основата причина да се разпадне коалицията са Кирил Петков и Асен Василев."

Според Йорданов на преден план трябва да бъдат изтикани експертите, а не политическите лица. Тук позицията на ИТН, изразена от него, се различава с тази на БСП и е по-близка до вижданията на ДБ.

Той даде отново пример с МВнР и темата "Северна Македония - "Ако беше оставено Външно министерство да работи експертно, нямаше да се стигне до това", заключи той.

Същевременно, след като акцентира на личните непримиримости на ИТН, той отново обяви:

"Ние сме отворени за диалог, няма да слагаме червени линии за бившите си партньори."

"Ако третият мандат е при вас, слонни ли сте министър-председателят да е от друга политическа сила", поиска да уточни Радев.

"Нямаме претенции премиерът да е от нашата сила. Това трябва да е решено от бъдещите партньори. Никога не сме били с амбицията да тикаме някой напред, само защото е от "Има такъв народ", обяви Йорданов.