46 момчета и 12 момичета под 18 години са били убити от началото на протестите в Иран на 16 септември, пише "Гардиън" като се позовава на информация на правозащитниците в страната. Сред тях има и съвсем малки деца - на осем години

Само през миналата седмица пет деца са били убити от силите за сигурност при жестокото потушаване на протестната вълна в страната.

"Гардиън" разказва историите на някои от невръстните жертви на режима.

9-годишният Киан Пирфалак е сред седемте жертви, убити в град Изеф миналата сряда. Според семейството му силите за сигурност открили огън по колата на фамилията, в която в това време се намирало и малкото момче. Властите отказаха да поемат отговорност като обвиниха протестиращите "терористи" за смъртта на детето. Сред загиналите тогава е и друго момче на 13 години.

Кумар Дарофдатех винаги казвал на семейството си, че ще стане велик човек като порасне. Вместо това той е застрелян на улицата в родния се град Пираншахър на 30 октомври. Според баща му тази вечер не е имало протести в града, а синът му е разстрелян от упор - много пъти от съвсем близко разстояние.

"Беше само едно момче", казва бащата.

Режимът в Техеран отново отрича да има нещо общо и с тази смърт на дете. Според официалното обяснение момчето е убито от "чужденци".

"Не знам как офицерът, който е убил сина ми, прегръща после собствените си деца, как спи", добавя Хасан Дарофдатех, бащата на Кумар.

Майката на 16-годишната Ника Шахкарами, която изчезва по пътя си към поредния протест, обвинява властите, че са убили детето ѝ и са се опитвали да я накарат да каже, че момичето се е самоубило.

Друго 16-годишно момиче, Сарина Есмаилзадех, която често публикувала популярни влогове в YouTube, се смята, че е пребита до смърт по време на протест в Гохардашт на 23 септември.

На 30 септември 93-ма души са убити в Иран, а денят вече е известен като Кървавия петък.

17-годишният Мохамед Егхабал е тръгнал за петъчните молитви, когато е убит от снайперист в Захедан. Според данни на "Амнести интърнешънъл" в този ден в Захедан губят живота си 10 деца. Мохамед работи като строителен работник от 9-годишен, за да помага на голямото си семейство. След смъртта му негов роднина разказва как момчето е било обявено за терорист от близки до властта медии.

Седмица след убийството на Мохамед 17-годишният Аболфазъл Адинехзадех за последно е видян по улиците на родния си град Машхад. Той никога не стига до дома си.

"Погребахме го, а в тялото му има 50 сачми", казва семейството му. Медицинският екип успява да извади само 27.

Младежът бил истински мотивиран да излезе на улицата и да протестира заради трите си сестри.

"Той беше истински феминист", казва един от близките му.

Според учителския съюз на Иран друго 16-годишно момиче Ашра Панахи умира след като е нападната от силите за сигурност в класната ѝ стая в град Ардабил на 18 октомври. Тя отказала да пее песен, посветена на режима.

Над 380 са жертвите на протестите от началото на 16 септември, задържаните са над 16 хил. Режимът в Техеран оспорва тези числа.