Евродепутатите от Мониторинговата група за наблюдение на върховенството на закона приеха предложението да има ново изслушване за България.

Това съобщиха за Клуб Z от кабинета на Елена Йончева.

Точката за България е била предложена извънредно в днневния ред на заседанието от нидерландската евродепутатка София ин 'т Велд – председател на Мониторинговата група. Причина е изявлението на чешкия представител Томаш Здеховски отпреди два дни. Той съобщи, че е получил писмо от българската прокуратура, според което снимките на златните кюлчета и банкнотите в спалнята на премиера Бойко Борисов са фалшиви.

[[nid:129859]]
 
Изслушването ще се състои наесен. Дата обаче още не е определена, изтъкнаха от кабинета на Йончева. Причината е, че през октомври у нас е възможно да се състоят предсрочни парламентарни избори. Не е прието по време на вот или кампания да има мисии или изслушване, за да няма влияние върху вътрешната политика.

Групата за наблюдение на демокрацията, основните права и върховенството на закона, известна като Мониторингова група, е към Комисията за граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи. Тя се състои от 14 евродепутати – по двама от всяка политическа сила в ЕП. Единственият български член е Елена Йончева от БСП и Прогресивния алианс на социалистите и демократите (СиД).