Милиардерът Илон Мъск оприличи Белоградчишката крепост на замък от компютърна игра. Това стана ясно от негов коментар в Twitter под споделен кадър от профила Aesthetica, който в последно време пуска снимки на замъци. Една от последните е кадър, направен с дрон, на известния български фотограф Владислав Терзийски.

"Сигурен съм, че това го имаше в Elden Ring", написа Мъск като ретуит на снимката.

Всъщност на кадъра е Белоградчишката крепост - един от емблематичните културни и исторически обекти в България. Крепостта е построена първоначално по римско време, но достроявана и през българското средновековие, и по османско време. Уникална е с факта, че голяма част от крепостните стени са напълно естествени скални форми. Реално построеното от хора е само от северозапад и югоизток.

Elden Ring е нова и изключително популярна екшън игра на популярното японско геймстудио FromStudio, което стои зад известната трилогия Dark Souls. Играта е с отворен свят, прави впечатление с красивата си графика и множеството впечатляващи пейзажи. В отворения свят има много крепости, като някои от тях вероятно са базирани на такива от реалния свят - нещо, което е обичайна практика в разработката на игри, особено на японските студиа.

Консултант за историята на играта пък е Джордж Р.Р. Мартин, на чиито книги е базиран хитовият сериал "Игра на тронове".

В коментарите Мъск признава, че е фен на играта и я е изиграл още преди 6 месеца - веднага след излизането ѝ.

Хайде, Илон, ела в България

Коментарът на Мъск, в който той "разпознава" Белоградчишката крепост като част от компютърната игра, даде повод на двама български министри веднага да поканят собственика на Tesla и Twitter в България. 

"Хайде, Илон, трябва да посетиш България, стига игра игрички".

Това написа служебният вицепремиер Атанас Пеканов под публикацията на милиардера.

Подобна, макар и не толкова закачлива покана, отправи и министърът на туризма Илин Димитров. Той коментира от профил с името Ilin Pavlinov, регистриран през април тази година и, който явно не е използван преди това. Единственият му туит е от вчера и гласи:

"Скъпи Илон, това (явно визирайки снимката на Белоградчишката крепост) е от България! Каня те да видиш това място. Имаме още много уникални забележителности - най-старите в света предмети от обработено злато са открити в България. Ела и виж! Илин Димитров, министър на туризма на България".