Последиците от войната в Украйна за сигурността в Черноморския регион и предизвикателствата пред региона бяха обсъдени на конференция "Черно море: по-Близкият изток", организиран от Института за икономика и международни отношения и фондация "Фридрих Еберт" в София. Основен говорител на форума беше президентът Румен Радев.

Светът преди 24 февруари 2022 г. не съществува вече. С един замах бе сринат целият медународен ред от последните десетилетия, каза Жак Папаро, директор за България на фондация "Фридрих Еберт". По думите му последиците от войната за региона на Черно море заплашват да разпалят още повече съществуващите конфликти, да посеят нови разногласия и да предизвикат засилени борби за разпределение и регрес, вместо прогрес. За да решим ключовите въпроси на бъдещето, се нуждаем от мирно сътрудничество, активен диалог и ясни позиции по жизненоважните теми на международните отношения, каза още Папаро. Той добави, че войната в Украйна ни принуждава да преосмислим важни въпроси и определя нови политически приоритети.

Любомир Кючуков, директор за Института за икономика и международни отношения, посочи, че темата на форума отразява поне един факт и едно притеснение. Черно море е най-близкият изток на България, това е нашата и на ЕС източна граница.

"Остава притеснението, че в политически план регионът на Черно море започва да придобива някои от характеристиките на Близкия изток - войни, намеса на външни фактори, блокиран или неуспешен политически процес", посочи Кючуков.

Той каза, че за България това означава необходимост от позиция, стратегия и политики - национални и самостоятелни, като това не означава противопоставящи се на общите политики в НАТО и ЕС.

"Означава ясно осъзнати, дефинирани и аргументирани позиции - на първо място в рамките на ЕС и НАТО, така че те да са част от формирането на общите позиции и подходи, да се превърнат техен елемент и в реален български принос в общата дискусия", обясни Кючуков.

Рано или късно ще се стигне до компромиси, те няма да отговарят на всички интереси на Украйна или интереси на Русия, но съдбата на Европа е заложена на карта в тази война, смята Симеон Николов, директор за Центъра за стратегически изследвания. Той посочи, че предвид ключовото значение на Черноморския регион за Европа и националната ни сигурност, е необходимо като част от НАТО и ЕС да сме изградили способности за неутрализиране на заплахите, контролиране на опасностите, да управляваме риска и ефективно да реагираме на предизвикателствата. Българските политици трябваше в процес на наслагване на няколко кризи едновременно да отчетат пропуските и слабостите и да си дадат сметка за отговорностите, които носим, посочи Николов.