Украинските власти претърсиха днес прочут православен манастир в Киев, след като свещеник говори там благосклонно към агресора Русия по време на служба, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Обискът в манастирския комплекс на Печорската лавра е много необичаен, отбелязва агенцията. Неговата катедрала, църкви и други сгради са в списъка на световното наследство на ЮНЕСКО. Гледайки към десния (западен) бряг на Днепър, той е място за поклонение от векове.

Претърсването, мотивирано от очевидни подозрения на службите за сигурност за възможни руски тайни операции в комплекса, подчерта дълбоките разделения в православната църква в Украйна, които бяха изострени от деветмесечната руска инвазия.

Стотици украински православни общности прекъснаха връзките си с управлявания от Москва клон на Украинската православна църква, който дълго време беше един от основните източници на руското влияние и власт в Украйна. Те преминаха към Украинската православна църква.

Но други остават верни на Московската патриаршия. Монашеският комплекс Печорска лавра е част от тази църква. Журналист от Асошиейтед прес е видял десетки служители да извършват проверки във вторник както вътре, така и извън обекта, който остана отворен за посетители, които показаха своите документи за самоличност.

Украинската служба за контраразузнаване и антитероризъм заяви, че издирването е част от нейната „систематична работа за противодействие на подривната дейност на руските специални служби в Украйна“.

Поради руската инвазия „рискът от извършване на терористични актове, саботаж и вземане на заложници се увеличава, особено на места с голяма концентрация на граждани“, се казва в изявление на службата, известна с инициалите си на украински СБУ.

В него се казва, че служителите претърсват сгради за скрити оръжия или чужди граждани и потенциална разузнавателна информация. В него се казва, че се претърсва и друг обект в района на Ровно, на 240 километра западно от Киев.

В Русия говорителят на Кремъл Дмитрий Песков обвини украинските власти, че „водят война срещу Руската православна църква“.

Той определи претърсването като „като още една брънка във веригата на тези агресивни действия срещу руското православие“.

Базираните в Москва църковни власти многократно са изразявали подкрепа за нахлуването на Кремъл в Украйна. Московският патриарх Кирил, който оглавява Руската православна църква, описа войната като "метафизическа борба" между Москва и Запада. Той осъди претърсването във вторник като „акт на сплашване“.

Операцията на СБУ следва служба в комплекса на Печорската лавра на 12 ноември, където украински православен свещеник беше заснет да говори за „събуждането“ на Русия.

СБУ съобщи, че „проучва подробностите около инцидента, който се случи в един от храмовете на Киевско-Печорската лавра, където се пееха песни, възхваляващи „руския свят“.

„Тези, които в условията на широкомащабна война, започната от Русия срещу Украйна, очакват „събуждането на Майка Рус“, трябва да разберат, че това накърнява сигурността и интересите на Украйна и нашите граждани. И ние няма да допуснем подобни прояви“, каза тогава ръководителят на СБУ Васил Малюк.

СБУ започна наказателно производство, защото каза, че в църквата се е чула пропаганда, „възхваляваща „руския свят“.