Владимир Путин сигурно не е доволен. В съседен Казахстан бягащите от мобилизацията руснаци станаха тема за реклама на ... шоколад. С хаплив политически подтекст. 

Сюжетът на 45-секундния клип е следният: Млад руснак, натоварен с багаж, с последни сили крета по планински склон. Насреща му идва конник с монголоидни черти и казахско облекло. Подава на изтощения младеж блокче шоколад в светлосиня опаковка със златно слънце и орел с разперени криле на нея. Опаковката копира националното знаме на Казахстан. Младият мигрант взема шоколада и пита: "Какво е това?". "Това е вкусът на свободата", отговаря казахът. Следва дикторски текст: "Шоколад "Казахстан". Почувствай вкуса на свободната земя!" Конникът изчезва в далечината. На екрана се появява аниминиран образ на орел, който размахва криле. После орелът мутира в емблемата на националния флаг и на на рекламирания продукт  - слънце и надпис "Казахстан" на латиница.

Казахстан има авторитарен режим подобен на руския. Държавата е част доминираната от Русия Организация на договора за колективна сигурност. Но президентът на богатата на природни ресурси страна Касъм-Жомарт Токаев се дистанцира от войната на Путин срещу Украйна и отказа да признае сепаратистките области на Източна Украйна, анексирани впоследствие от Русия. Той отвори широко врати, за да приеме десетки хиляди руснаци, бягащи от обявената от Путин мобилизация.

Миналия януари Токаев поиска и веднага получи военна помощ от Русия, за да потуши масови безредици, които той определи като опит за преврат. Веднага след това обаче поиска руските войски да се изтеглят и предприе реформи с ясното намерение на покаже, че е разбрал народното недоволство от икономическото неравенство, корупцията и съсредоточаването на огромна власт и богаство в ръцете на тесен политически елит. Токаев гледаше с тревога руското нахлуване в Украйна заради тримилионното руско малцинство в своята страна - най-голямата и най-богатата в бивша съветска Средна Азия. 

Токаев, който беше лично избран за приемник от бившия президент-слънце Нурсултан Назарбаев през 2019 г., спечели в неделя с близо 82% от гласовете предсрочни парламентарни избори, които свика като демонстрация, че скъсва с бившия си патрон, който беше съветски и постсъветски несменяем лидер на бившата съветска република. Той лиши оттеглилия се Назарбаев от ключовите постове, които последният беше запазил за себе си след оттеглянето и го принуди публично да се врече в лоялност на новата власт. Върна старото име на столицата Астана, която през 2019 г. беше преименувана Нурсултан като израз на култа към личността на Назарбаев, наричан у дома "Елбасъ" (Водача). Ограничи броя на президентските мандати до един седемгодишен и обеща на строи "нов Казахстан".

Въпреки това външни наблюдатели и вътрешни критици сочат управлението му като по-мек, просветен авторитаризъм. При потушаването на януарския бунт, Токаев, което беше служил като външен министър и председател на парламента при Назарбаев, нареди да се стреля на месо по метежниците и 238 души бяха убити. По време на изборите световните медии бяха единодушни, че останалите претенденти за властта са били "статисти", имитиращи плурализъм, никой от които не събра повече от 4% от гласовете.