16 сенатори и от двете големи американски партии призоваха администрацията на Байдън да преразгледа решението си да не предостави на Украйна високотехнологични дронове, тъй като по думите им бойните машини могат да помогнат на Киев да постигне нови победи на фронта, предаде "Уолстрийт джърнъл".

В писмо от 22 ноември до министъра на отбраната Лойд Остин сенаторите изискват да се осигурят MQ-1C, познати и като Grаy Eagles ("Сиви орли"), които летят на средна височина и могат да се задържат във въздуха за повече от 24 часа. 

"Дългосрочната полза от предоставянето на Украйна на MQ-1C е значителна и има потенциала да задвижи стратегическия ход на войната в полза на украинците", пишат законодателите.

Подписали са се републиканският сенатор на Айова Джони Ернст, републиканският сенатор на Оклахома Джеймс Инхоф, който е в комисията по въоръжените сили на Сената, демократическият сенатор на Вирджиния Тим Кейн, демократическият сенатор на Западна Вирджиния Джо Манчин и други.

През последните няколко седмици Иран предостави на Русия дронове, които нанесоха поражения по украински граждански цели и ключова инфраструктура. Според сенаторите те дават на руската армия предимство на бойното поле. Украинците трябва да разполагат с американски арсенал, който да противодейства на руските тактики, допълват те.

"Оперативните характеристики на тази система – достъпност, леталност, издръжливост и преносимост – допълват наличните оръжейни системи, използвани от украинците, и ще увеличат леталността на украинската армия", подчертават законодателите.

Обучението на украинците на MQ-1C, които се произвеждат от General Atomics, би отнело 27 дни, пишат сенаторите. Ако Украйна разполага с достъп до собствени дронове, тя "може да открие и атакува руски военни кораби в Черно море, нарушавайки принудителната блокада, на която е подложена, и облекчавайки двойния натиск върху украинската икономика и световните цени на храните".

Пентагонът отхвърли искането на Украйна за дроновете по-рано този месец. Американски служители се притесняват, че тайната на технологията може да бъде открадната на бойното поле.

Министерството на отбраната оценява какъв ефект би имало предоставянето на безпилотните самолети върху американската армия, каза говорителят на Пентагона Сабрина Сингх.

"Ние винаги преценяваме какво можем да изпратим на Украйна", увери тя.

Американски служители казаха, че нежеланието да се предоставят дроновете произтича от технически проблеми, а не заради страх от ескалация. Говорител на General Atomics посочи, че компанията се е ангажирала да подкрепя Украйна и отказа да коментира писмото на сенаторите.

В последните месеци членове на Конгреса от двете партии многократно настояваха администрацията да даде на Украйна въоръжени дронове. В писмо от септември 17 законодатели призоваха администрацията да ускори процеса на преразглеждане за предоставянето на Grey Eagles.

В последното писмо законодателите поискаха от Остин да обясни на Конгреса до 30 ноември причините, поради които САЩ не бива да осигурят на Украйна MQ-1C.

"Украинските успехи на бойното поле са обнадеждаващи, но намерението на Владимир Путин да завладее цяла Украйна остава непроменено", пишат те.

Наблюдатели прогнозират, че фронтовите линии на войната вероятно ще се движат бавно през следващите седмици, тъй като температурите падат. Русия започна атаки срещу електроенергийната инфраструктура на Украйна, което доведе до постоянни прекъсвания на тока. Киев е подложен на натиск от някои от своите западни поддръжници да сигнализира за готовност за преговори с Москва на фона на опасенията от глобални икономически последици заради войната. Правителството на Украйна настоява, че то трябва да определя дневния ред на каквито и да е бъдещи преговори.