Неуспелият футболист Георги Семерджиев отива на съд по текста от НК за причиняване на смърт по непредпазивост - а не за евентуален умисъл. 

Това стана ясно днес от брифинг на следствието и прокуратурата, които внесоха делото в Софийския градски съд. 

Около 23:03 ч на 5 юли Семерджиев навлиза в кръстовището пред хотел "Хемус" с аудито си SQ7 със 166 км/ч на червено. Удря такси, след това отклонилият се джип убива едното момиче, удряйки се в шахтата на асансьора на метрото аудито се разсича и предната част убива на място втората млада жена (двете са на 22 и 26 г.). Доказано той е бил на метамфетамин, няма действаща книжка, колата е с фалшиви номера и освен това бяга.

Въпреки това днес медии напомниха на прокуратурата, че именно тя реши да обвини за евентуален умисъл извършителите на други сътносими катастрофи - Кристиан Николов за Милен Цветков и на Димитър Любенов, който уби френски гражданин с поршето си на Околовръстното шосе.

На това Десислава Петрова - говорител на СГП обясни, че "не отиваме пред съда с общи приказки"... И че два случая можело да изглеждат еднакви, но те "изглеждали само на пръв поглед сходни".

За сметка на това обаче прокуратурата ще опита да квалифицира случая като особено тежък - това най-общо изисква едновременно и деянието, и деецът да са особено опасни. Нещо, което в случая разследващите разчитат, че ще докажат.

То би донесло на рецидивиста присъда от 5 до 20 г., напомни днес наблюдаващият прокурор Чавдар Железчев.

А зам.-шефът на следствието и бивш член на ВСС Ясен Тодоров използва случая да каже, че докато...

„... политици плямпаха и разтягаха локуми по тв студия“, те в НСлС „работили като пчелички“.

Тодоров така описа работата по това дело, все едно са разкрили таен щаб на Якудза, а не катастрофа, извършена на пъпа на София пред десетки камери, свидетели и пр.

Всъщност, бягайки на 17-ата секунда от колата (през предната дясна врата), Георги Семерджиев оставя в нея документите си, телефоните си, ключовете си, дървен кръст, черни очила, маратонка и дори дозичка матемфетамин от 0.65 грама. Плюс куп следи, годни за ДНК анализ.

Фактите

Бившият футболист, който и преди е лежал в затвора, отива на съд по цели 5 обвинения само за двата случая - прословутото му бягство от полицията на 10 юни и фаталната катастрофа, която го следва - на 5 юли.

За 10 юни той ще отговаря, че съзнателно се е ползвал от фалшива международна шофьорска книжка.

Освен това, когато бива спрян за полицейска проверка, тъй като "шофирал с видимо превишена скорост и кола с изцяло затъмнени стъкла", той дава положителен резултат за амфетамин и метамфетамин.

Докато обаче полицаите се суетят и викат втори екип от СДВР, за да го отведе за кръвно изследване, той рязко се качва в автомобила и потегля "в неизвестна посока".

Толкова е нагъл, че докуменитте му дори останали в полицейските служители.

Те го гонили, но не могли да го застигнат, съставили докладна за избягало лице и дефакто предприели административно възможните ходове - задочно спрели джипа Audi SQ7 от движение и му отнели свидетелството за управление на МПС.

Толкоз по темата с шанса на момичетата да оцелеят, ако развръзката на 10 юни беше друга.

Семерджиев необезпокоявано турил на колата немски регистрационни табели, които също са неистински. И продлъжил да кара!

За това е и следващото му обвинение - за фалшивите немски номера.

На 5 юли със същото Audi SQ7, след като употребил отново метамфетамин, той карал със 166 км/ч по бул. "Черни връх" - от България в посока "Джеймс Баучер". Дори в барчето пред подлакътника на колата държал за лична употреба 0.65 г метамфетамин, доста чист - 73 %, казаха днес от рокуратурата.

Следващото обвинение е, че държал високорисково наркотично вещество.

При разрешена скорост от 50 км/ч, т.е. - със 115 над позволеното, той навлиза в кръстовището на "Хемус" - светофарът работи, има пътни знаци, мястото е добре осветено.

В този момент срещу него на зелено навлиза въпросното такси. Водачът му нямало как да види летащия наркоман, защото му пречел друг автомобил.

"Той обаче навлязъл на червен сигнал, с много висока скорост и нито той, нито водачът на таксито са имали възможност да спрат", каза днес наблюдаващият прокурор.

Семерджиев удря жълтия автомобил с предна лява част. Джипът се отклонява напред и надясно и със скорост около 151 км/ч помита първата загинала пешеходка – Х. С. на 22 г.

Аудито продължава движението си, удря се в асансорната шахта на метрото и се разкъсва на две части. Предната част, разрушавайки предпазната мантинела - вече със скорост от около 60 км/ч убива и втората пешеходка – Х. Д. на 26 г.

Двете млади жени са починали на място – причинени са им множество телесни увеждания, несъвместими с живота, каза прокурор Железчев.

Оттук насетне историята е ясна: на 17-ата сек Георги Семерджиев излиза през предната дясна врата, бяга и отива спокойно да си легне вкъщи - подпомогнат от полицайката, която му осигурила стълба.

Семерджиев дори не е опитал да окаже помощ на пострадалите, каквото  задължение имат всички, а при мерките си за неотклонение твърдеше че са го... отвлекли.

Повдигнатото обвинение е по чл. 343, ал. 3 от НК, казаха днес разследващите.

Разпитани са 80 свидетели, досега становища са дали 24 вещи лица, а материалите са 23 тома, каза още наблюдаващият прокурор. Направена е дори експертиза на маратонките му – тази, която останала в колата и тази, която е била на него.

Досега разноските на разследващите са близо 38 000 лв.