Дейвид Марлоу, заместник-директор по операциите на ЦРУ, обяви, че агенцията се стреми да вербува руснаци, които са "отвратени" от инвазията в Украйна, предаде "Уолстрийт джърнъл".

"Путин беше в най-силната си позиция в деня преди да нахлуе, когато все още имаше способността да притиска Украйна, да влияе на НАТО и да демонстрира, че Русия е могъща нация. Той пропиля всичко това", каза Марлоу в публична лекция пред Център Хейдън на Университета Джордж Мейсън. "Търсим по света руснаци, които са толкова отвратени от това, колкото и ние. Готови сме да правим бизнес", добави той.

Това е една от първите изяви на Марлоу, след като пое поста си през юни 2021 г. Той говори арабски и е служил като началник на агенции в чужбина, включително в Близкия изток, както и в Центъра за мисии в Близкия изток в щаба на ЦРУ във Вирджиния.

Неговите коментари потвърждават неотдавнашните твърдения на бивши високопоставени служители на ЦРУ, че недоволството на много руснаци от февруарската инвазия в Украйна предоставя благоприятна почва за набиране на агенти сред недоволни военни офицери, както и олигарсите, чието състояние е изтъняло заради санкциите.