Новината, че Илон Мъск се кани да посети българския Резерват Северозапад (не е мое - така успешно го бе нарекъл един автор!) ме свари със смесени чувства.

Първо, поех дълбоко въздух от гордост, че един от най-разпознаваемите хора на планетата ше маа гащи из моя роден край.

И второ – веднъгъ след т'ва си викам:

Мале, тоа че го прекинат!

Какво ми дава основание малко да съм worried - така да се каже на михайловградски.

Още от пътуването възникват некои проблеми.

Ако тръгне с Tesla, ще е голяма тесла

(Всъщност в Ломско на теслата ѝ викат кисер, но това е отклонение).

Северозападът е известен с много хубави черти - няма напрежение, няма смог и индустриално замърсяване, няма това тревожно бързане, пулсиращо в слепоочията на големия град в делник.

Пътища също няма.

В този смисъл, ако бай Илон реши да се изяви като рекламно лице на собствените си коли... Абе, нисички са! Не е да си като Голф 2, нов внос само на 275 000 км газ/бензин.

А и друг нерешим казус: тука на почит е конвенционалното гориво за ДВГ. В частност нафтата. В частност откраднатата нафта. От некой автобус, от трансформатор, от локомотив на БДЖ - абе, откъде докачиш!

(Спомнете си онова старо откровение, че много преди прайда шефът на ДАП-Вълчедръм вечер целуваше в устата всичките си шофьори да разбере кой точи с маркуча).

Съветвам бай Илон да избере БДЖ

БДЖ покрива всички нормативи за атракционно влакче - с изключение на чистотата. Е, и на т'ва, че прозорците най-често са загньетени с рапидка и много се не види, щот са не отварат. БДЖ-то е и по-добро от всички мобилни оператори, защото дава най-много безплатни минути над предварителната уговорка.

Като човек, който разхвърля в посока борсата хиляди служители на туитър, например на възловата гара Брусарци таа жена* Мъск може да земе ноухау как от години работят единствено касиерката и един вендинг кафеавтомат. Като касиерката – невинаги.

И въпреки това животът си тече нормално (ако думата тече е много уместна за този край, б.а.).

Изобщо като деен човек, какъвто се е доказал, че е – не го съветвам да изследва въпроса:

Кой тук е на работа

Северозападът си прилича с рая и по това, че там се не работи (така е словоредът не ме поправяйте!).

Може да видиш човек, който в момента е на работа, да е у кръчмата, да си полегва или да помага на комшията с бетон на ръка... Или човек, който от 12 години няма занятие, да се е вдълбал в нещо жизненоважно за него много часове наред. Да се е утурил например да гори кабели, да претака зеьето или други такива възлови за развитието на човешката раса активности.

Съветвам го да внимава и с облеклото

Както е известно, у Враца, ако си по центъра и не си по анцунг, те заговарат на английски. Това може и да представлява известно удобство за юареца с бизнес в САЩ. Но не бих го подкокоросал да се "натока" с нещо много префърцунено, да не земат па да го земат за некой гей. Е тогава - наше чудо, та ничие!

Ууву е, че нема евтино патриотарство

Положителна новина е, че тук няма как милиардерът да се сблъска с някоя изконна и противоречива инициатива като например леденото хоро от Калофер, най-високия пилон, нестинарката с най-коравите пети...

Вие да сте чували някоя такава инициатива от Мездра нататъка? 

Не е да не сме патреоте. Патреоте сме. Просто ни мързи... И не сме много креативни. И ни е студено. И нема смисъл като цяло.

Най-много Мъск да чуе некое парче на Весна Змиянац, издадено по времето на апартейда в родината му. Оттогава са също автомобилите и повечето велосипеди. Та не знам дали много приятно че** му стане.

Като за финал - ич го не съветвам (правилен словоред!) да опитва да се социализира с местната общественост. Щот мое отнесе неко пестник.

Не че са лоши момчетата там, напротив – просто така се запознават с новите. Новините тук не са много на почит и като нищо нема а го познаят. А после оди се обяснявай "ти мене уважаваш ли ме..."

Че му се извиняват, че пият по една рикия – смрът! Естесвено – от тая в недотам измитите чаши.

Лаесе не знаете, че само тука селата се казват Краводер, Зли дол, Люти брод... Адеде? Кажете ми вие – що в южните и източните краища на България има Китен, Любимец или Горна хубавка, ей такива ми ти...

Краводер! Хора, представете си сега как самият Мъск пита преводача да му преведе името на с. Краводер?! Я, ако бех на преводача, директно рипам у движение от влако и са затривам у раскето...

---

* Бележка на преводача - в случая "таа жена" е идиом, популярно възклицание - може да е и "таа жена кон". Не става въпрос за жена като реален джендър.

** В тези региони частичката "че" може да служи освен като обикновено "че" и като "ще" - за бъдеще време.