В случаите на ограничение на доставките от Русия, основният алтернативен източник на газ е подземното газово хранилище „Чирен”. Там в момента има налични около 200 милиона кубични метра природен газ, които могат да обезпечат потребностите на уязвимите потребители в страната за месец и половина – два. Това обяви Министерството на икономиката и енергетиката по повод запитване на Клуб Z.

Преди два дни „Газпром” предупреди, че не изключва възможни прекъсвания в доставките на газ за Европа заради политическата ситуация в Украйна. В меморандум на енергийния гигант се казва че „продължаващите политически вълнения в Украйна,  които се задълбочават от лошите икономически условия, могат да доведат до прекъсвания на доставките на газ за Европа".

От българското Министерство на икономиката и енергетиката уточниха още, че в случай на проблем с доставките на синьото гориво от Русия ще се използва и капацитета на местният добив от находище „Галата”. По данни за 2013 г. то обезпечава около 10% от потреблението на газ в страната. 

При криза с доставките като алтернатива може да се използва и съществуващата междусистемна връзки с Гърция. Доскоро тръбата можеше да подава гориво само еднопосочно от България към южната съседка, но от началото на годината тя има техническа възможност за трафик и в двете посоки, уточниха още от ведомството на Драгомир Стойнев.

Хипотезата за спиране на доставките на газ през Украйна накара "Газпром" да започне да прокламира още по-активно проекта "Южен поток", който според компанията е отлична възможност за  диверсикация на риска. В същото време анализаторите на банковата група Креди Сюис предупредиха, че има непосредствена опасност точно този проект да бъде блокиран в случай че червената армия влезе в Украйна, а Евросъюза и САЩ решат да налагат санкции на Москва. Все пак експертите оценяват вероятността това да се случи на около 15%-20% .