Министърът на вътрешните работи Иван Демерджиев е разпратил писма до всички парламентарни групи, в които има проект за законови промени - спешно да се вдигнат наказанията за трафик на мигранти.

Става въпрос за членовете от НК - от 279 до 281 - за който влезе незаконно в страната, който го преведе през границата или който с користна цел подпомага чужденец в това.

Демерджиев отбеляза, че това вече е международен бизнес, с който хора от всякакви националности изкарват пари у нас. 

"Основна причина са ниските наказание и това - че не са включени всички деяния в Наказателния кодекс", обяви министърът.

Демерджиев е възмутен, че сириецът Масуд Абдо, който е наел автобуса, с който бяха убити двама полицаи от Бургас, вчера получи условна присъда - 11 месеца с 3-годишен изпитателен срок и глоба от 2500 лева. Това стана, след като се призна за виновен и се споразумя с прокуратурата.

Министърът изнесе статистика - за последните две години от 2485 приключени дела, по 158 има ефективни присъди. 1442 са общо споразумения - основно условни наказания и глоби. 

"Лицата след ден, два или три отново се озовават на пътищата", каза Демерджиев.

Той призова депутатите спешно да им дадат инструментариум да се борятс това явление.

Затова предложенията ще са:

- наказанията да станат от 1 до 6 г. - така ще прескочат в графа "тежки престъпления", ще се избегнат многото условни присъди, ще са по друг ред на разследване;

- да се конфискува колата, ако е собственост на дееца, който превозва мигранти;

- да има сериозни глоби, ако колата е под наем (както е хитово в момента) - до 10 пъти оценката на превозното средство.

В НС има трима бивши вътрешни министри - нека и те ни съдействат за по-бързо придвижване на законовите промени, призова Демерджиев.

"Аз не съм чул конкретни съображения по искането на моята оставка, каза той.

Имаме над 4 пъти завишен мигрантски натиск на границата. Хората, които се пропускат във вътрешността на страната, всъщност са по-малко", каза още служебният министър.

Той натърти, че е проблем и за влизането ни в Шенген, защото не трябва да има "вторична миграция" - тези хора, проникнали незаконно на наша територия, да не могат да продължават пътя си към други държави - членки.

Ако ние не правим това, нямаме никакъв шанс да влезем в Шенген, каза още министърът.

Той обаче подчерта, че от известно време се наблюдава промяна в тактиката - трафикантите вече ползват нови мощни автомобили, които се движат с висока скорост. И при последния случай на гонка - трафикантът е минал тунел Траянови врата с 200 км/ч. Министърът обяви, че не знае защо са преминали към тактиката да карат с такава скорост.

"Не можем да допуснем автомобил, който се движи с 200, да влезе в София.

Ако обаче се ползва възпираща лента - както често се говори - в този автомобил ще имаме 12 трупа, каза още Демерджиев.

Демерджиев отново подчерта, че вчера патрулът на СДВР, от който тежко пострада полицай и се бори за живота си, не е опитвал да препречи пътя на колата с мигранти, която го удари, а е стоял отстрани и е чакал да се включи.