Руският министър на отбраната Сергей Шойгу заповяда днес на войските на страната си в Източна Украйна да унищожават украинските артилерийски установки с далечен обсег, като използват високоточни оръжия, предаде ТАСС.

Става дума за доставени от САЩ и Великобритания мобилни ракетни установки за залпов огън HIMARS и MLRS, които позволяват на силите на Киев да нанасят удари в дълбокия тил на противника, да унищожават складовете му за гориво и боеприпаси и така да осуетяват настъплението му и да позволят контранастъпление на украинските войски.

"Армейски генерал Сергей Шойгу … даде указания на командващия за приоритетно поразяване с високоточно оръжие на ракетните и артилерийски средства с голяма далекобойност на противника, от които се водят обстрели на жилищните квартали на населените пунктове на Донбас и се осъществяват нарочни запалвания на полета с пшеница и зърнени складове", се казва в съобщение на руското министерство на отбраната, цитирано от ТАСС.

Споменатите американски и британски системи имат далекобойност до 300 километра, но на Украйна бяха доставени модификации с обхват до 80 километра, за да не се изкуши тя да нанася удари по руска територия. Далекобойността на руските аналози е два пъти по-малка. Освен това натовските оръжия могат да бъдат насочвани и тук се отличават със значително по-висока точност от руските образци.

Освен с HIMARS и MLRS Украйна вече разполага и с германски гаубици Panzerhaubitze-2000, с френски Caesar, със словашки Zuzana и с американски М-777.