Великобритания е напът да запише най-горещия ден в историята на своите метеорологични измервания днес, предаде Ройтерс. Прогнозата е температурите да достигнат до 40 градуса Целзий. Горещините принудиха железопътните компании да спрат влакове. Училищата затвориха по-рано, а министри посъветваха гражданите да останат в домовете си, отбеляза агенцията.

Голяма част от Европа се пече в гореща вълна от над 40 градуса Целзий и горски пожари в страни като Гърция, Италия, Франция, Испания и Португалия. Хиляди са смъртните случаи, причинени от жегите, които учените обясняват с глобалното затопляне.

Повече от 1000 смъртни случая бяха причинени от почти едноседмичната гореща вълна в Португалия и Испания досега. Там температурите достигнаха до 45,7 градуса Целзий.

Испанските метеорологични прогнози за днес предвиждат температури от 42 градуса в провинциите Арагон, Навара и Ла Риоха на север. Очаква се най-големите жеги да приключат днес, но метеоролозите предупреждават, че температурите ще останат "ненормално високи". Пожари бушуваха в няколко други района, включително в Кастилия и Леон в Централна Испания и в Галисия на север. Пожарникарите локализираха пламъците в Михас и в Малага и казаха, че евакуираното население може да се завърне. 

Във Франция горските пожари се разпростряха върху над 11 000 хектара югозападния регион Жиронда и над 14 000 души там бяха евакуирани. Над 1 200 огнеборци бяха изпратени да се борят със стихията, съобщиха властите. Те обявиха "червена тревога" за няколко региона. 

В няколко части на Италия днес също се очакват температури над 40 градуса. Подобни температури бяха измерени в Португалия в неделя и се предвиждаха във Великобритания и в понеделник и във вторник. Предишният рекорд тук бе записан в Кеймбридж през 2019 г. - 38,7 градуса Целзий.