Джихадистите напоследък привличат все повече и повече жени в редовете си, съобщава Си Ен Ен.

Това е твърде изненадващо, тъй като тези организации са привърженици на общество в стила на талибаните, в което на слабия пол се отрежда единствено роля у дома.

Повод за материала на Си Ен Ен е издирването на Хаят Бумедиен - приятелка или съпруга на убития в петък джихадист Амеди Кулибали, който държа няколко заложници в еврейски магазин в Париж. По всяка вероятност Хаят изобщо не е била със своя любим в момента на драмата, а е напуснала Франция още на 2 януари, гласят последните сведения. Смята се, че тя е отлетяла първо за Турция, а оттам се е прехвърлила за Сирия.

Френският вестник "Монд" публикува днес снимки на Хаят и Амеди от 2010 г. На тях се вижда как жената, забулила лицето си с бурка, стреля с арбалет. Снимките са направени в гориста местност край градчето Кантал.

Много от жените джихадистки са гражданки на страни от Западна Европа и САЩ, отбелязва Си Ен Ен.

Така например през 2009 г. американката Колийн Лароуз, известна още с прякора Джихад Джейн, пристигна в Швеция, за да убие местния карикатурист Ларс Вилкс, нарисувал пророка Мохамед със свинско тяло. Нападението бе осуетено, а Лароуз излежава 10-годишна присъда.

Колийн Лароуз - Джихад Джейн

Белгийката Мюриел Дегок извърши самоубийствен атентат през 2005 г. в Ирак.

Мюриел Дегок

През 2010 г. пък британската мюсюлманска от индийски произход Рошонара Чудри наръга с нож депутата Стивън Тимс, защото подкрепи войната в Ирак. Той оцеля по чудо.

Рошонара Чудри

Кения издарва британката Саманта Лютуейт, известна още като Бялата вдовица. Тя била член на банда, планирала терористични атентати в африканската страна. Саманта е вдовица на един от атентаторите камикадзе, извършили взривове в лондонското метро през 2005 г.

Саманта Лютуейт

От 455 души, идентифицирани като джихадисти или задържани на път за Сирия, 36 са жени от Европа или САЩ, отбелязва Си Ен Ен. Обикновено те заминават натам с мечтата, че ще намерят джихадиста на своя живот и ще се омъжат за него.