Бившият британски премиер Борис Джонсън обяви, че Германия е предпочитала Русия да нанесе бързо поражение на Украйна още в ранния стадий на войната, докато Париж до последно не е вярвал, че Москва ще извърши инвазия.

Това каза той в интервю за Си Ен Ен.

"С една дума, различните държави имаха собствено отношение. Французите отричаха всичко до последно. Германците, поради всякакви икономически причини, смятаха, ще кажа нещо ужасно, че би било по-добре всичко да приключи бързо и Украйна да падне", увери бившият министър-председател.

Освен това Джонсън разкритикува правителството на бившия италиански премиер Марио Драги, чиито представители "заявиха, че не могат да подкрепят" натиска върху Москва поради "огромната зависимост" от руска енергия.

Той каза, че руският президент Владимир Путин се е самозалъгвал, че благодарение на предполагаемото "хтонично единство" на Русия и Украйна, "дулата на руските танкове ще бъдат украсени с цветя".

"Унищожени градове, десетки хиляди невинни цивилни, убити безразборно при брутални бомбардировки. Атаки срещу училища, детски градини и болници. Навсякъде, където войските на Путин са отблъснати, виждаме доказателства за неговите военни престъпления: систематично насилие, стаи за изтезания, мини и капани, предназначени да осакатят цивилни", каза Джонсън.