Протести избухнаха в най-голямата фабрика за "Айфон" в Джънджоу, Китай, предаде Би Би Си.

На разпространени в интернет кадри се виждат стотици протестиращи работници, както и сблъсъци между тях и служители на реда. 

Някои работници крещят:

"Пуснете ни да си вървим вкъщи".

Други разбиват камери за наблюдение и прозорци с палки.

Заради ръста на случаите на COVID от миналия месец производителят Foxconn блокира обекта, което накара някои работници буквално да избягат от завода, за да се приберат по домовете си. След това фирмата нае нови работници с обещание за щедри бонуси.

На няколко клипа се вижда как работниците се оплакват от храната, която им е осигурявана, и твърдят, че не са получили бонусите.

"Промениха договора така, че не можехме да получим субсидията, както бяха обещали. Поставят ни под карантина, но не ни осигуряват храна", каза един от работниците пред Би Би Си.

Той твърди също, че мъж е бил "тежко ранен и може да умре" след побой от полицията.

Новоназначен работник обяснява пред Би Би Си, че е посетил протеста в сряда и е видял "мъж с кръв по главата, лежащ на земята".

"Не знаех точната причина, поради която хората протестират, но те смесват нас, новите работници, със старите работници, които бяха COVID положителни", посочва той.

По-рано този месец "Епъл" предупреди, че очаква по-малки доставки на модела "Айфон 14" заради прекъсването на производството в Джънджоу.