Що е то "детско отделение"? В България това най-често е просто още една част от болницата, в която се приемат непълнолетни. В повечето европейски държави детското отделение е едно по-различно, шарено и уютно място от останалите части на лечебното заведение. 

Това има пряк ефект върху това колко спокойно минава болничният престой за децата и колко бързо протича възстановяването им. Не е някаква модерна измишльотина – почива на десетки изследвания, които сочат, че психическото състояние, особено при най-малките, има директна връзка с ефективността на лечението им. Когато няма страх от болницата, детето е с по-голям шанс да търси навреме лекарска помощ като възрастен.

Идеята е детското отделение да не прилича на болница

Фондация "За доброто" си е поставила за цел изцяло да обновява детски отделения в рамките на своя проект "Светулка". А водещият български телеком А1 посвещава специална коледна кампания в подкрепа на инициативата.

Всяка сметка, която платим през приложението или портала "Моят А1" от 14 ноември до 31 декември като абонати на А1, ще бъде закръглена до цял лев – от 25,50 на 26 лв, например, и тези допълнителни 50 стотинки ще бъдат добавени от телекома. В края на кампанията А1 ще дари собствените средства, равни на събраната при закръглянето на сметките сума. 

Колкото повече плащания бъдат направени през „Моят А1“ в този период, толкова повече ще нарасне сумата за дарение от кампанията. 

Окуражаването на плащанията онлайн и по-малко плащания в офиса има и немалък "бонус" – намалява ефективно трафика в градовете, замърсяването и хартиения отпадък.

От "За доброто", които вече имат солиден опит в много подобни кампании, ще изберат подходящата болница, чието педиатрично отделение да обновят, чрез конкурс. Всеки болничен екип в страната има възможност да представи своята концепция за това от какво се нуждае тяхното отделение, а крайният проект ще бъде разработен с оглед на място и разговор с лекарите и медиците.

Проект "Светулка" няма да включва просто изрисуване на стените и нова мебелировка - ще се разработи индивидуален дизайнерски проект, който цели да постави детето в центъра на лечебния процес. 

Част от средствата ще отидат и за допълване и модернизиране на медицинското оборудване и техника. Не е тайна за никого, че в България има множество страхотни медици, които са принудени да работят със стари перфузори, аспиратори, инхалатори и пр. "За доброто" ще се постарае необходимата техника да отговаря на съвременните европейски и световни стандарти.

Ще се преценява и социалният ефект, и мотивацията за цялостна промяна на средата за лечение, както и планове за развитие на отделението.

Всяка зима някой иска от нас дарения, но рядко се случва координирана и конкретна кампания с ясна цел и съвместна работа между една от най-големите компании в страната и една от най-известните фондации в последните години. И всъщност никой не иска от нас пари – просто да си платим сметката лесно и удобно по интернет.