Клубът на гражданското сдружение "Цар Борис Трети" отново е бил обект на нападение. По информация на дипломатическите представителства на България в Северна Македония по клуба е стреляно с огнестрелно оръжие, когато той е бил осветен, съобщава БТА.

При инцидента няма пострадали. По неофициална информация се е стреляло от преминаваща кола, информира Нова тв.

За изданието "Свободен печат" говорителят на СВР Охрид Стефан Димоски е казал, че сигналът е получен в 19.12 ч. местно време тази вечер, полицейските екипи, които са отишли на място са установили, че стъклото на външната врата и стъклото на прозореца на офиса има две дупки, причинени от оръжие. 

За инцидента е уведомен прокурор от СД Охрид, по чиито указания се предприемат мерки за изясняване на произшествието.

Само преди два дни неизвестни засега нападатели замеряха помещението на клуба с камъни, като счупиха стъклото и част от светещата реклама, а няколко дни след официалното му откриване пред октомври със земеделско сечиво беше счупена светещата табела. 

Министерството на външните работи на Република Северна Македония остро осъжда вандалския акт от тази вечер, при който са повредени с оръжие външните прозорци на гражданския клуб в Охрид, пише в съобщение на Министерството на външните работи на Скопие.

"Особено притеснителен е фактът, че тези вандалски прояви се повтарят за много кратък период от време, като се има предвид, че само преди дни, на 20 ноември, станахме свидетели на поредния вандалски акт, когато беше повредена витрината на клуба. Подобни събития са напълно недопустими, могат да застрашат човешки животи и да засилят ретроградните процеси, които са в противоречие с европейската интеграция на страната", се казва в съобщението.

От МВнР в Скопие призовават компетентните институции да разследват обстоятелствата, при които са извършени тези вандалски действия и да предприемат незабавни мерки за разкриване на извършителите, както и да предприемат допълнителни превантивни действия за осигуряване на адекватни условия за безпроблемното протичане на дейността на този и всички други граждански клубове и сдружения в страната. 

"Всички граждани на Република Северна Македония имат еднаква свобода на сдружаване с цел реализиране на своите права и убеждения, което представлява законово и конституционно гарантирани човешки, граждански права и свободи – държавата като надежден кандидат за членство в ЕС трябва да гарантира това", пише в съобщението.

Реакция от българското Външно все още няма.