Броят на заразените с коронавирус в Китай за денонощие бележи нов рекорд, съобщиха днес властите, които се опитват да ограничат разпространението на вируса чрез строга изолация, масово тестване и ограничаване на пътуванията, предаде Франс прес.

Вчера в Китай са регистрирани 31 444 случая, като 27 517 са били без симптоми, съобщи националната здравна служба.

Този брой надхвърля рекордните 29 170 нови случая за денонощие от средата на април, когато мегаполисът Шанхай (третият по брой на населението си град в света) беше в локдаун, а жителите му не можеха да пазаруват храна и нямаха достъп до медицински грижи.

Китай, с население над 1,2 милиарда души, е единствената голяма икономика в света, която все още се опитва да спре разпространението на вируса, като затваря цели градове и налага строга карантина на хората, които са били в контакт със заразени.

В последните дни китайската столица преживява епидемичен взрив, какъвто не е имало от началото на епидемията. Десетки жилищни блокове бяха поставени в локдаун, а компаниите преминаха преобладаващо на дистанционна работа.

Пекин съобщи вчера за близо 1500 нови случая (предимно безсимптомни) при 22 милиона жители. Такова равнище в столицата не е било достигано от началото на пандемията, но то е съвсем ниско според международните критерии.

Отново затворени училища, ресторанти и магазини, страх от нови карантини - голяма част от жителите на Пекин вече са изтощени психически от ограниченията, често неясни и променливи, с продължителност, която никога не се обявява предварително, съобщава БТА.