"На мен са ми дали една униформа, кубинките са ми скъсани. Оборудването, което имам от МВР, е един пистолет, едни белезници и лютив спрей. Всичко, което имам по колана, е лично закупено. Бронежилетките, които имаме, са с изтекъл срок на годност и не се знае дали ще спрат дори пистолет "Макаров". Няма шанс да спрат нож."

Това разказват пред бТВ полицаите, които всеки ден са на терен и преследват трафикантите на бежанци. Те са с опит над 10 години в системата на МВР. От съображения за сигурност тяхната самоличност остава скрита.

"В МВР ще назрее бунт"

И още:

"На границата сме по сам човек, а когато нямаме радиовръзка и телефоните ни не работят, трябва да се крием от тези бежанци, защото те ще ни разкъсат. Има случаи на паднали колеги, на убити и много ранени служебни кучета на границата, но това всичко се прикрива. Ние много добре знаем как да действаме, но инструкциите са такива, че какво и да направим, ще бъдем виновни. Според мен в МВР ще назрее бунт."

"Те правят всичко на всяка цена"

"Караме след тях. Винаги се стига до инцидент и се молим да няма жертви. Те правят всичко на всяка цена. Най-фрапиращият случай, за който знам, е през 8 областни дирекции. Спират ги чак в София. На Малко Търново е имало сигнал за неподчинение. Всички колеги в столицата бяхме длъжни да ги спрем. Може да ги следваме от Бургас с Видин, но на границата вече спираме. Помислете какво ще се случи, ако сложим шипове на кола, а тя катастрофира и мигрантите пострадат. Може да се стигне до отнет човешки живот заради това, а аз да се изправя пред съда“, разказват още полицаите на терен.

Според тях са необходими законодателни промени, а повечето от колегите им са опасни сами за себе си, защото не могат да боравят с оръжие.

В село Шума, Годеч, разказва, че мигрантският поток през последните месеци е много засилен. 

"Те търсят храна и медицинска помощ. Хората обаче са притеснени, защото има много самотни жени", каза Йорданка Андреева.

Преди две нощи в друг пограничен район край бургаското село Дебелт стана тежка катастрофа, а шофьорът трафикант е с три обвинения за три престъпления. Установено е, че е шофирал под въздействието на наркотични вещества. Автомобилът, който е управлявал, е засечен в района на Дебелт. Започва гонка от 25 км до Бургас, където колата катастрофира. 

Хората в Дебелт обаче са спокойни, че полицейското присъствие е 24-часово.