Екоактивисти от движението "Последното поколение" се залепиха снощи за диригентския пулт преди класически концерт в залата на Филхармонията на Елба в германския град Хамбург, съобщи ДПА.

Във видеоклип, публикуван от движението в Туитър, се вижда как жена и мъж, облечени в светлоотразителни жилетки, се качват на сцената в концертната зала. След това те се обръщат към публиката и призовават за протести срещу правителствената политика в областта на борбата с климатичните промени, която според активистите била мудна.

"Както има само един концерт за цигулка на Бетовен, така имаме само тази една планета, чиито предели ние до такава степен не зачитаме, че свързаните с климатичните промени бедствия стават все по-чести и по-смъртоносни", казва активистка във видеото.

Тя допълва, че сградата на филхармонията, която се намира на пристанището на Хамбург, ще бъде изложена на риск, ако водното ниво продължи да се покачва.

Говорител на полицията потвърди, че такъв инцидент с екоактивисти е имало и поясни, че след като двамата екоактивисти са били отлепени и отстранени от диригентския пулт, те са били задържани, информира БТА.

Досега основно мишена на подобни акции бяха известни картини.