Главният прокурор Гешев би могъл да предизвика истинска революция в пъблик рилейшънса. Например - да запише типово видеообръщение и то да бъде излъчвано при най-различни случаи и поводи (дано не и в новогодишната нощ, която чука на вратата)...

Независимо дали е в парамента, на село с родителите на загиналото дете, на среща с ученици, на влизане във ВСС или на конференция по пътна безопасност - какъвто бе случаят днес - той е станал като генератор на еднотипни твърдения. 

Нямам удоволствието да го познавам в лични разговори, но в служебните е така. За по-младите ще обясня така: прилича на плеър, който плейва едно и също, независимо какво се случва (говори) или кои копчта се натискат насреща. А за по-помнещите: на касетка с опцията auto reverse, която непрекъснато цикли едно и също.

Медийните 4 фази

Като редови прокурор навремето Гешев първо не обичаше или поне отбягваше медийни изяви. После стана шеф на спецпрокуратурата, след това зам. главен и откри избухналия интерес и светлината на прожекторите с лукса на брифингите, на които седи и разсъждава, общо взето без да го прекъсват. Тогава именно се лееха метафорите за кацането на Луната с дизелов двигател, или че сложността на работата на прокуратурата била като присаждане на глава.

После обаче - вече като главен, започна да заобикаля неудобните медии, които му задават нелицеприятни въпроси. Изявите станаха - директно включване от двора на баба Сийка с откраднатите козички, на която апелативният прокурор носи мандарини, или от посещение в Крива бара, където има отвратително (но все пак битово и фасулско за разкриване) убийство.

Сега, откакто Гешев реши да поеме проблема с "разпада на държавността" в свои ръце, си имаме работа с нова, 4-та фаза. Медийният Гешев вече не се притеснява да застава пред микрофоните на БНР, на някои репортери от бТВ, пресгрупата "Капитал" или "Свободна Европа" - най тежките му критици.

Застава и просто повтаря едно и също! Независимо какво бива питан, оборван или понякога откровено заяждан от страна на репортерите.

Но да разгледаме въпросните въртени нонстоп твърдения, които не са особено много - 7-8 основни, с различни подварианти.

1. "Бесен съм! Пълен разпад на държавността, провал и катастрофа в борбата с престъпността"

Че държавата не е "цъфнала", не е. Да не говорим за перфектната буря от обедняване (традиционно силен криминогенен фактор), война (нали не мислите, че идващите украинци са само светци), мигранти откъм пробитата ограда... Няма сега да питаме прокуратрата къде са делата за гражби при изграждането на оградата?

Но при все, че прокуратурата и в частност нейният абсолютен хегемон несъмнено са аполитични и се ръководят само от Конституцията и законите на страната, интересно е да изследваме - кога точно Гешев прозря този пълен разпад на държавността и повсеместна трагедия по всички фронтове.

Например - към 4 април 2021 г., когато вече окончателно се разбра, че ГЕРБ и неговият пък хегемон няма да управляват, Гешев бе изпълнил почти година и половина от мандата си на главен прокурор. А, преди това бе зам. главен, а още по-преди - шеф на любимата Спецпрокуратура. И нито веднъж до тази дата не бе съзрял подобна разруха, гнилоч и повсеместно израждане на борбата с престъпността.

Друг нелош въпрос към това твърдение е: какво работи главният прокурор? Той нито е шеф на Националния статистически институт, нито пък публицист в издание откъм тези, които са изгубили изборите... Защото като такъв звучи.

Точно обратното - до дни Гешев ще навърши първите 3 години от мандата си, апропо един от най-дългите в цялото държавно устройство. Неслучайно на тази фигура ѝ е дадено толкова време - да взима мерки и да провежда политики. Иначе ние за констатации ли плащаме тази заплата?

2. Пълният срив и крах са заради закриването на Спецпрокуратурата

Гешев повтаря, че едва ли не държавността се е крепила на Спецпрокуратурата (включително и борбата с катастрофите или телефонните измами, нищо че те никога не са били обект на разследване на "спеца").  Не казва две неща: къде са осъдените "върхове на властта". И второ - как така настана такъв срив за 3 месеца, откакто спецпрокуратурата не съществува - едва от края на юли, 2022 г.

Има и обратния въпрос - той провидя "пълен разпад на държавността", откакто ГЕРБ не е на власт - ама спецпрокуратурата продължи да съществува година и кусур след това. Тогава кой ѝ пречеше на успехите?

3. Три милиарда лева

Мистерия е откъде главният прокурор вади това число, което повтаря всеки път. При това го "връзва" към тези от "едни две партии", които затова закрили Спепрокуратурата и затова искат неговата оставка - заради трите милиарда лв. Веднъж дори не отговори на члена на ВСС Атанаска Дишева - откъде ги взима тия милиарди.

Вероятно по много груби изчисления това са обезпеченията (запори), поискани от КПКОНПИ. Но първо на първо - поискани, а не одобрени от съда. Второ обезпечения - не конфискации, камо ли пък реализирани с влязъл в сила съдебен акт. И трето - все пак - обезпечения, поискани не от прокуратурата, а от съвсем друг орган. Пък бил той и оглавяван от Сотир Цацаров.

4. Калпавото законодателство пречи на прокуратурата у нас да направи големите удари

Тук също е важен таймингът. Гешев пропуска да каже - какъв процент от това законодателство е произведено "на коляно" - както се шегувахме, когато в парламента размахваха палката видни диригенти на законотворческия процес като Цветан Цветанов и Данаил Кирилов.

5. Нефелни политици се упражняват над него (и над мултитемпературния охладител), а не гледат реалните интереси на гражданите

Гешев повтаря, че псевдополитици се упражняват с менте съдебна реформа, а не гледат истинските проблеми на гражданите. Не ги чуват. И той лично ще се застъпи те - добрите граждани, да бъдат чути от лошите политици.

Не казва едно: виждат ли част от гражданите връзката между повсеместната корупция и качеството им на живот?

Нищо не казва за масовото рейдърство - крадене на бизнеси с помощта на правоохранителните органи. За изолирането и прогонването на нормалните инвеститори (уж от страната с най-ниски данъци), за нулевото разследване на съвсем очевидни, понякога фрапиращи милиардни кражби. Тези неща говорят ли за необходимосто от промени или по-скоро това са маловажни неща, а ПТП-тата - колкото и ужасни да са - са истински важните?

Защото, ако гражданите не виждат връзка между правовата държава, върховенството на закона и невъзможността някой с прякор Каратиста да ти вземе бизнеса... значи не са никакви граждани - повярвайте!

6. Прокуратурата е единствената стабилна институция

Разрадът на държавата е толкова мащабен, че само прокуратурата остава стабилна. Това - на фона на сигурно единствените в света протести срещу прокуратурата и главния ти прокурор, звучи като проява на прословутото чувство за хумор на последния.

7. Опорна точка - вие ми кажете за какво да ме махат, нямат никакви аргументи.

Ами, има: един министър ги внесе, друг ги дописа, а трета министърка внесе цял втори пакет обвинения. Това, че ВСС е станал фешън аксесоар - например каскет към властта на главният прокурор, не значи че някои от аргументите - например поощряването на насилието зад колоните на МС, или безобразното манипулативно разкриване на СРС-та, или газенето на презумпцията за невинност, са несериозни удари по престижа на съдебната власт и не са нарушения на Етичния кодекс.

8. МВР разкрива престъплениета - не ние

Това е най-парадоксалната и абсурдна точка в репертоара на главния прокурр. Който според необходимостта на момента ту е главен герой и не пропуска да покаже - например на Кирил Петков, Лена Бориславова или Бойко Рашков - "кой тук е шефчето" , като ги привика на разпит... Но пък МВР било шеф на разкритията, когато стане дума за провали. А прокуратрата само ги внася в съда. 

И ако ви се струва, че познавате и други такива auto reverse касети, и на мен така ми се струва. Например, сетете се за един Валери Симеонов, за леко позабравения Антон Тодоров или за естествено - най-големия държавник между футболистите и обратното, управлявал ни цели 11 години. Просто при някои умението да яхнат мига, да се извъртят в импровизация и в крайна сметка - успешно да натролят собствения си разговор, е издигнато до космически висоти. Като при Борисов.

Чудя се само - обучават ли ги някъде на някакво мистериозно място или е въпрос на лични качества.

Или пък е комбинация от двете...