Украйна и Русия си размениха днес по 50 военнопленници, предадоха осведомителни агенции от двете страни, информира БТА.

Петдесет руски войници се завърнаха от територията, контролирана от Киев, в резултат на преговори, съобщи министерството на отбраната на Руската федерация, цитирано от ТАСС.

Андрий Ермак, началникът на канцеларията на украинския президент Володимир Зеленски, потвърди размяната, като каза, че 50 украински военни са се върнали от руски плен, предаде агенция Укринформ.

Руското министерство на отбраната увери, че освободените руски войници ги е грозяла "смъртна опасност" в украински плен. Те ще бъдат откарани в Москва, за да получат "необходимата медицинска и психологическа помощ".

Сред освободените украински военни са 19 защитници на Мариупол, включително 12 човека, участвали в отбраната на завод "Азовстал", каза Андрий Ермак. Той добави, че от руски плен са се върнали също 7 военни, които са били базирани на прословутия Змийски остров в Черно море, както и 15 бойци от Националната гвардия, охранявали АЕЦ "Чернобил".

Предишната размяна на военнопленници между Украйна и Русия беше вчера. Тогава от украински плен се върнаха 35 руски военнослужещи, припомня ТАСС.

Електрозахранването е възстановено

Електрозахранването е възстановено във всички региони на Украйна. Това съобщи https://gordonua.com/, като се позова на публикация в Телеграм от Кирил Тимошенко, съветник в президентската администрация на Володимир Зеленски

"Електричеството е пуснато във всички области на Украйна. Първо за обектите от критическата инфраструктура. Сега постепенно продължава възстановяването на електроподаването за битовите потребители", добави той.

По негови данни в регионите имало 4000 недосегаеми пунктове - места, където може да се зареди телефон, да се стоплиш, да изпиеш топла напитка.

"Благодаря на всички за работата и търпението", се казва още в публикацията.

Украинци се простиха с балетист от киевската оперета, убит от руски снайперист

Скърбящи украинци казаха днес последно сбогом на 26-годишен балетист, загинал в боевете с руските сили в източната Донецка област, предаде Ройтерс.

Вадим Хлупянец от Киевския национален оперетен театър е бил убит от руски снайперист край стратегическия град Бахмут, съобщиха от армията.

Колеги на Хлупянец внесоха ковчега в театъра за поклонение. Когато то свърши и тленните му останки бяха изнесени, множеството избухна в последни овации за артиста.

"Вадим избра страната на светлината и доброто пред злото", каза художественият директор на оперетата Богдан Струтински. "Най-добрите синове на Украйна губят живота си", заяви Денис Попов, командир на бойната част на Хлупянец.

Жителят на Донецк Вадим Хлупянец се е записал доброволец в украинската армия след руското нашествие на 24 февруари.