"Конкретна заплаха за България няма, рискове обаче съществуват", заяви пред агенция "Фокус" вътрешният министър Веселин Вучков.

Попитан възможно ли е хора, израснали в България да се превърнат в терористи, след като последният терористичен акт във Франция е извършен от хора, родени и отгледани там, както и разглежда ли се вероятността организираната престъпност да прерасне в терористична, министърът отговори:

"Разбира се, никакви възможности и варианти не могат да бъдат отречени. На мен ми е трудно да правя такива генерални обобщения, защото има разпределени функции, като координиращата роля на вицепремиера Меглена Кунева и на премиера Борисов. Всяка институция е добре да работи освен за себе си и за сътрудничество с другите, и мисля, че го постигаме".

Според министъра има няколко важни неща, които трябва да се направят:

"Първо, охраната на границата да е по-сериозна. От друга страна е важен въпросът за интеграцията на хора, добили някакъв хуманитарен статут на територията на Република България. Това са две неща, които макар и взаимносвързани, трябва да се разделят, защото в единия случай можем да говорим за служби за сигурност, а в другия случай по въпроса за интеграцията говорим за много сериозни усилия на куп институции, които трябва да напрегнат сили, за да могат да решават дългосрочно този въпрос за интеграцията. Очевидно в Европа и там, където се случиха тези актове на тероризъм, проблемът с интеграцията не е решен".