Последните няколко години бяха трудни.

Не само прокуратурата, а и съдебната власт, бе подложена на безпрецедентен политически натиск. Персонален, за съжаление, срещу конкретни магистрати. И част от това прокуратурата да изглежда по този начин в момента – сплотена и в добра кондиция, е, че съсловните организации подкрепиха колегите си.

Това каза днес главният прокурор Иван Гешев в рамките на словото си на събитие в Съдебната палата. Гешев взе участие в тържествената конференция „25 години от основаването на Асоциацията на прокурорите в България“.

Асоциацията на прокурорите в България защитава активно независимостта на колегите, които в последните години бяха подложени на безпрецедентен политически натиск, включително и персонален, каза още Гешев.

Той добави, че асоциацията е защитавала магистрати срещу политически, медийни, външни и административни атаки.

На събитието присъства ръководството на държавното обвинение, представители на Висшия съдебен съвет, както и членове на асоциацията.

Главният прокурор добави, че асоциацията е показала емпатия към проблемите на българските граждани с редицата инициативи, които е предприела. Той определи дейността ѝ като важна за защитата на правата на прокурорите и върховенството на закона.

Асоциацията е създадена от 15 български прокурори, осъзнали, че българската съдебна система и прокуратура има нужда от силна съсловна организация, посочи нейният председател прокурор Владимир Николов. Той отбеляза, че членовете на асоциацията в момента са 434 прокурори.

Асоциацията най-често подкрепя с всевъзможни възвания, открити писма, декларации, становища и пр. ръкводството на прокуратурата, а обичайно мястото на шефа й е трамплин към бъдещо членство във ВСС. Такъв в момента е и самият Владимир Николов, който вече е избран за член на все още невстъпилия ВСС.