Споделяме болката ви и ще постигнем целите на "специалната операция".

Това обяви руският президент Владимир Путин по време наив  внимателно режисирана среща в петък с майките на руски военнослужещи в Украйна.

"Бих искал да знаете, че аз лично и цялото ръководство на страната споделяме вашата болка", каза Путин. "Ние разбираме, че нищо не може да замени загубата на син - особено за майка. Споделяме тази болка".

Стотици хиляди руски войници бяха изпратени да се бият в Украйна - включително около 300 000 резервисти, които бяха призовани като част от частичната мобилизация, обявена от Путин през септември.

По данни на САЩ убитите руски войници са около 100 000.

Майките изслушаха забележките на Путин, но собствените им коментари към президента не бяха показани веднага в излъчения телевизионен клип.

Държавният глава каза, че не съжалява за стартирането на това, което той нарича "специална военна операция" на Русия срещу Украйна и определя войната като преломен момент, в който Русия най-накрая се е изправила срещу арогантната западна хегемония след десетилетия на унижение в годините след падането на 1991 г. Съветския съюз.

"Ние трябва да постигнем целите си е ще ги постигнем в краь на краищата", каза заяви руският президент.

Срещата на Путин с майките е знак, че той приема сериозно нарастващото недоволство. Но някои роднини на убити вече отхвърлиха срещата като хореография, която няма да предложи платформа за откровен разговор, съобщи Франс 24.

"Президентът ще се срещне с майки, извадени от джоба му, които ще задават правилните въпроси и ще му благодарят", каза Олга Цуканова, майка активист.

20-годишният й син в момента отбива военната си служба и тя иска да се увери, че няма да бъде изпратен в Украйна.

Цуканова пропътува 900 километра от град Самара с надеждата да бъде видяна в Кремъл.

"Не съм сама. Поканете ни, Владимир Владимирович, отговорете на нашите въпроси!" каза тя.

Гневът за съдбата на мобилизираните мъже, който рискува да се изроди в протест, постави Кремъл в неудобно положение, смятат анализатори.

Докато властите отприщиха безпрецедентна репресия срещу антивоенните демонстранти, думата на майките е свещена в Русия. Няма как да бъдат арестувани.

За Путин гледката на гневни роднини може да върне трудни спомени от началото на неговото управление преди повече от две десетилетия.

През август 2000 г. руският лидер беше критикуван, че реагира твърде бавно, когато подводницата "Курск" потъна, убивайки всичките 118 членове на екипажа на борда.

Двете войни в Чечения доведоха до възхода на движението на майките в Русия, което се превърна в трън в петата на Кремъл.

Но този път климатът е различен – в страната не са останали независими медии и де факто има забрана за публична критика на офанзивата на Путин.

Но в Русия все повече се задават въпроси за условията, в които войниците са изпратени да се бият.

Привизите на роднините на загиналите не са за мир. Искат държавата патерналистки да изпълни отговорността си към мобилизираните.

Засега движението на майките е некоординирано и разпокъсано, основно се състои от притеснени роднини, които публикуват видеоклипове в социалните медии, където са се сформирали някои неформални групи.

В атмосфера на подозрение, невиждана от съветската епоха, много жени се опасяват, че оплакването от офанзивата може да означава проблеми и се въздържат от разговор с чуждестранната преса.

"Изпратихме писма до властите", каза една жена анонимно пред Франс прес. "Журналистите няма да извадят нашите момчета от окопите и ние не искаме да им навредим още повече".

Путин, който въведе законодателство, което на практика забранява всякаква публична критика на офанзивата, също каза на 17-те жени, че трябва да внимават какво четат в интернет, отбелязва още АФП.

„Ясно е, че животът е по-сложен от това, което се показва на нашите телевизионни екрани или дори в интернет, там не може да се вярва на нищо“, каза той.

Поне една жена на срещата носеше черна забрадка, очевидно отбелязваща скорошна загуба.

Гневът и безпокойството се натрупаха в цяла Русия от септември, когато Кремъл обяви, че стотици хиляди добре обучени и добре екипирани мъже ще бъдат наборни и изпратени на бойното поле, за да подпомогнат борещата се кампания на Москва в Украйна.

Но настъпи хаос с широко разпространени съобщения за освободени мъже - възрастни или немощни - които са изпратени на фронта или наборници, умиращи след почти никакво обучение, принуждавайки Кремъл да признае "грешките", посочва агенцията.

Тя коментира, че срещата - първата по рода си, откакто Путин започна офанзивата на 24 февруари - е знак, че Кремъл приема сериозно нарастващото неразположение. Преди срещата на Путин някои активисти казаха, че срещата в Кремъл няма да предложи платформа за откровена дискусия.