Екоактивисти от движението, нарекло се „Последното поколение“, се залепиха на пистата за излитащи самолети на летище Берлин-Бранденбург вчера и попречиха на самолетния трафик. Според говорител на летище Берлин полетите са били преустановени за около два часа.

Две групи от протестиращите са успели да пробият охраната и част от тях се залепили за земята, а други обикаляли пистите с велосипеди. Първоначално летището не е съобщило за ограничения на полетите, но след това е затворило и двете писти.

Около 18:15 ч. е дадено разрешение за излитане и кацане и според говорителя на летището двете писти са отворени отново. В резултат на акцията се наложи да бъдат отменени пет излитания; според летището това е засегнало 750 пътници. Петнадесет планирани кацания са пренасочени към Лайпциг и Дрезден.

Пробивът може да има сериозни последици

Срещу активистите за климата ще бъдат повдигнати обвинения за опасна намеса във въздушния трафик, нахлуване и увреждане на имущество, съобщиха от полицейското управление в Бранденбург.

Активистите предаваха акцията на живо в Tуитър. Малко след 16:00 ч. те са забелязани да правят дупка в ограда и да влизат на територията на летището. След това те издигнали плакати пред камерата и обяснили мотивите си. Около десет минути след началото на действието в живото предаване се виждат сини светлини, а малко по-късно се чуват и полицейски служители.

Федералният министър на транспорта Фолкер Висинг остро разкритикува действията на активистите. Правото на демонстрация е основно право, но действията стават "все по-безскрупулни", обяви той. „Обществото не може да приеме такова поведение. Правовата държава трябва да "предприеме решителни действия" срещу това“, каза той.

Министърът на вътрешните работи на провинция Бранденбург Михаел Щюбген заяви, че тази акция не може да бъде оправдана с нищо. „Отстоявам позицията си: всеки, който умишлено излага на опасност други хора заради своя мироглед, не е активист, а престъпник“, заяви политикът от ХДС.

Зелените също критикуваха действията на екоактивистите и ги обвиниха, че с такива опасни действия компроментират каузата.