ГЕРБ внесе сигнал до ДАНС и МВР за подписания от правителството на Кирил Петков меморандум с компанията "Джемкорп" за 1 милиард долара. Депутатът от ГЕРБ Десислава Трифонова подчерта пред пред БНР, че настояват за проверка дали са извършени закононарушения, и ако има, дали те съставляват неправомерни деяния по смисъла на Наказателния кодекс. Според Трифонова в изготвен вече доклад на ДАНС има констатации, които вероятно описват заплаха за националната сигурност:

"За наше съжаление, докладът на ДАНС няма как да бъде осветлен, защото е класифицирана информация. ДАНС класифицира информация и я защитава, когато в някаква степен има опасност за националната сигурност. Тоест, за да е защитила тази информация, е сметнала, че има заплаха за националната сигурност".

Бившият премиер Кирил Петков категорично заяви, че меморандумът с "Джемкорп" е прекратен, а от ГЕРБ се позовават на информация на служебния енергиен министър Росен Христов, че процедурата по прекратяването не е финализирана. В сряда парламентът единодушно гласува създаването на временната комисия, по искане на ГЕРБ, която ще установява всички факти и обстоятелства около подписването и прекратяването на меморандума.