"Във филма "Бандата на Оушън" преди да откраднат парите от сейфа изключват камерите".

Това каза съпредседателят на "Продължаваме промяната" Кирил Петков по време на дебатите на второ четене на промените в Изборния кодекс, с които се връща хартиеното гласуване.

Репликата на Петков бе по повод предложението за премахване на записващите устройства от машините и от камерите за видеонаблюдение.

"В тази поправка мотивът може да е само един и това, за съжаление, е възможността да се открадне демократичният вот на българските граждани. Всъщност, ако се замислите и не знам дали от там е инспирирана тази поправка, във филма "Бандата на Оушън" преди да откраднат парите от сейфа, изключват камерите.

Още по-големият паралел с този филм, за съжаление, е, че когато се открадне вотът на българските граждани, всъщност това е първата и най-важна стъпка да се откраднат техните данъци", каза Петков.

Председателката на парламентарната група на ГЕРБ Десислава Атанасова също се позова на филм в отговора си.

"Бих искала да обърна повече внимание на другите аргументи, без да цитирам имена на филми, защото аз се сетих за един съветски филм - "Ходене по мъките", слушайки възможностите за кражба на вот. Не вадете заключение от всички тези предложения, че някой иска да краде някакъв вот", каза Атанасова.

И отбеляза, че "с тези машини, с тези флашки, с тази ЦИК и вътрешни министри ГЕРБ е първа политическа сила"

Съпредседателят на "Продължаваме промяната" Асен Василев се обърна към колегата си Кирил Петков - още веднъж да обясни, че е добре да има камери, да има видеонаблюдение, но е важно да има и видеозапис за доказателствен материал при повдигане на обвинение за евентуално престъпление или при разглеждане дали наистина е имало или не проблем.

"Бяхте абсолютно прав. Това е все едно да си инсталираме камера за охрана на нашия дом и да не сложим устройство за записване, а да разчитаме на роднините ни да гледат по интернет дали някой крадец ще влезе", коментира Петков.

И допълни, че е необходим доказателствен материал.

"В противен случай замазваме очите на българските граждани, казвайки, че има камери, които не записват. Да имаш камера, която не записва, е равно да нямаш камера", коментира той.

Десислава Атанасова поиска председателстващият заседанието да ограничава изказвания, които правят внушения и коментира, че Петков вече няколко пъти е направил такива. Атанасова отбеляза, че от ГЕРБ-СДС са предложили да има видеонаблюдение при преброяване на бюлетините и бюлетините за машинно гласуване и вписването в протокола, но са съгласни да има и запис.

Парламентарната група на "Продължаваме Промяната" е внесла в деловодството на парламента искане за изслушване на председателя на Централната избирателна комисия (ЦИК) Камелия Нейкова. Това съобщи Асен Василев.

"Искаме да бъде включено като първа точка от проекта на програма за работа в сряда", уточни Василев и добави, че по този начин ще се спрат спекулациите има ли разлики в машинните протоколи.

Асен Василев посочи в реплика към Божидар Божанов от "Демократична България", че не смята, че трябва да се преименува Общественият съвет. Предложението си Божанов направи след като Мустафа Карадайъ заяви, че е против оставането на Обществения съвет към ЦИК в този му вид.

"Този Обществен съвет не знам каква отговорност носи и пред кого", заяви Карадайъ.

По думите му идеята на съвета е за по-голяма прозрачност, както и да предлага на ЦИК предложения за решения на възникнали проблеми. Карадайъ бе категоричен, че няма информация те да са имали едно становище, което да е послужило на работата на ЦИК.

"Хората от съвета имат различни мнения и в един момент остава убеждението, че говоренето не е лично мнение, а е това на ЦИК. В тази връзка отпадането на Обществения съвет би допринесло за изборния процес и за яснотата в него", коментира Карадайъ.

Мартин Димитров от "Демократична България" посочи, че Общественият съвет има консултативна роля и е форма на граждански контрол.

"За мен е смущаващо, че искате този съвет да отпадне. Трябва да се разширява гражданското участие, а не да се ограничава", каза Димитров.

Депутатите решиха да удължат работното си време до изчерпване на дебатите по докладваните от правна комисия 16 параграфа от законопроекта за изменение и допълнение на Изборния кодекс.

Асен Василев и Даниел Митов (ГЕРБ) влязоха в спор по повод създаването на район "Чужбина" Митов заяви, че тези, които искатк такъв район, презират българите, които живеят в България, защото не гласуват за тях. Василев му отговори, че всички български граждани имат ранви права и този проблем е нямало да съществува, ако ГЕРБ с управлението си не са изгонили толкова много българи извън страната.

"Вие се върнахте, бяхте в чужбина, пък се върнахте, и то по наше време", репликира го Митов.

"Аз съм в България от 2007 г., когато тя влезе в ЕС. С надеждата, че тя ще стане една нормална еворпейска държава. ГЕРБ опропасти тази възможност", отговори му Василев.

Вносители на връщането на хартиената бюлетина са БСП. Днес обаче социалистите почти не взеха думата. В едно от редките изказвания от ляво Георги Свиленски заяви:

"Два дена казвам защо БСП няма да го оттегли (законопроекта - б.р.) Защото откраднахте изборите, ето затова БСП няма да оттегли закона.

Защото вашия съпредседател и бивш премиер (Кирил Петков - б.р.) дойде и каза - оттеглете закона и ще ви дам кодовете. Кой е той, че да държи кодовете на машините в България?

Ако продължавате утре ще ви кажа и други работи. Внимавайте какво говорите, внимавайте какво правите с БСП, защото това, че стоим и мълчим не значи, че не можем да говорим. Сега казах само първото изречение, утре очаквайте второто, сряда и четвъртък - довършека. От вашата парламентарна група ще останете само 15 човека".

Бившият министър на електронното управление Божидар Божанов обясни, че изходният код е само един и се намира в ЦИК, а ключовете са няколко и също са притежание на изборната комисия.