България работи за дългосрочни и устойчиви решения в енергетиката, които да гарантират независимост и сигурност на страната и устойчивост при нови енергийни кризи. Това заяви президентът Румен Радев на среща на „Дондуков“ 2 с ръководството на френската компания „Фраматом“, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

В срещата участва и служебният министър на енергетиката Росен Христов. Постигането на енергийна диверсификация е ключов приоритет за страната ни, посочи президентът. Той открои амбициите на България за разширяване на сътрудничеството с доказани компании в областта на ядрената енергетика.

Държавният глава подчерта, че партньорствата в тази сфера ще се градят на прозрачни отношения, на принципите на безопасност и надеждност, следва да са на конкурентна основа и в пълно съответствие с  европейските правила и изискванията на българската Агенция за ядрено регулиране.

Изпълнителният директор на „Фраматом“ Бернар Фонтана изрази готовността на френската компания да разшири партньорството си с България в областта на ядрената енергетика за реализацията на взаимноизгодни проекти.

По-рано днес служебният министър на енергетиката Росен Христо проведе двустранна среща с френския си колега Аниес Пание-Рюнаше в Брюксел, съобщиха от Министерството на енергетиката. Двамата обсъдиха възможностите за сътрудничество в сферата на енергетиката, като фокус бе поставен върху геотермалната и ядрената енергетика. По темата за ядрената енергетика френският министър увери, че компанията „Фраматом“ е независима от Русия и са готови да участват в процеса по диверсификация на доставките на свежо ядрено гориво за АЕЦ „Козлодуй“, както и да оказват съдействие на българската страна при бъдещо разширяване на ядрената програма. Очаква се коментираните на срещата теми да бъдат оформени в бъдещ меморандум за разбирателство между двете страни.

БТА