Четирима души загинаха, а осем се водят изчезнали след свлачище, причинено от проливни дъждове на италианския остров Иския, край бреговете на Неапол, предаде Франс прес, цитирана от БТА. 54-годишна българка е сред изчезналите, както и друг българин, който я е придружавал.

Вчера сутринта вълна от кал и отломки опустоши малкия град Казамичола Терме в северната част на острова, като затрупа поне една къща и отнесе автомобили в морето, съобщават италианските медии и спасителните служби.

Първата жертва е жена, чието тяло е намерено от спасителите, съобщи на пресконференция префектът на Неапол Клаудио Паломба.

Някои от първоначално обявените за изчезнали лица по-късно бяха открити невредими, включително семейство с новородено бебе, каза префектът. До средата на следобеда обаче все още имаше около 10 души в неизвестност, каза Паломба.

"Опасяваме се, че има и други жертви, но засега броят на жертвите е един загинал", заяви за АФП говорителят на пожарната Лука Кари.

Операциите по издирването са затруднени от продължителните дъждове и силните ветрове, които забавят и пристигането на подкрепления с ферибот от континента.

Италианският министър на вътрешните работи Матео Пиантедози съобщи по-рано, че няколко души са затрупани в калта, като определи ситуацията като "много сериозна". Той обаче опроверга твърденията на своя колега, заместник министър-председателя и министър на инфраструктурата Матео Салвини, който съобщи, че броят на загиналите е осем.