В Австралия се провеждат изпитания на терапия с антитела, създадени от компютър и програмирани сами да определят вида на тъканите около туморите, съобщи "Дъ таймс ъф Израел". Терапията е дело на израелски специалист.

Ако тестовете в Австралия приключат успешно, синтетичните антитела ще могат да атакуват клетките, които подпомагат туморите и ще подкрепят тези, които инхибират растежа на рака.

Изобретателят на терапията проф. Янай Офран каза, че сега леченията се провеждат с човешки или животински антитела. След това те се обработват в лаборатории и се произвеждат в големи количества, но продуктът съдържа ограниченията на оригиналните антитела. Това се преодолява със създаването на антитела с помощта на компютър и производството им чрез аминокиселини в процес, който наподобява триизмерен печат.

"Антителата са много полезни, но при начина, по който се прилагат в медицината днес, се използва само малка част от способностите им", каза той пред израелското издание. "Нашата мисия е да вземем антителата и да стъпим върху това, че са безопасни, стабилни, лесни за използване и могат да бъдат съхранявани с години".

Проф. Офран от университета Бар-Илан е автор на множество публикувани изследвания за метода за дизайн на антитела с помощта на компютър. Проф. Офран ги нарича "нано-роботи" и посочва, че те не само могат да атакуват един вирус, но и да действат срещу други видове клетки, след като са ги проучили.

БТА