Бившият вицепрезидент на "Мултигруп" Николай Вълканов официално може да се похвали с най-висшия държавен орган - "Стара планина" първа степен. Указ за отличието, дадено в секретност от президента Румен Радев по предложение на неговия Министерски съвет, е публикуван в "Държавен вестник".

За готвения указ съобщи първо сайтът "Флагман", позовавайки се на решение на кабинета от 17 ноември, което обаче не бе публикувано в резюметата на всички взети решения, каквато е обичайната практика след заседанията. Вносител на предложението за ордена пък е направено лично от премиера Гълъб Донев.

Вълканов е удостоен с орден "Стара планина" първа степен "за изключителния му принос и заслуги към икономическото развитие на страната", пише в мотивите към указа на Румен Радев, подписан на 21 ноември - съдейки по публикацията в "Държавен вестник".

"Дейността на проф. Вълканов е свързана и със значителния принос във формирането на БВП на ръководените от него предприятия: "Минстрой Холдинг" АД, председател на Съвета на Директорите от 1991 г.; "Горубсо Мадан" АД, председател на Надзорния съвет от 2012 г.; "Родопи Еко Проджектс" АД, председател на Надзорния съвет от 2002 г.; Научно-изследователски технологичен институт по минно строителство, директор от 1986 г. до 1991 г. Ръководените от проф. Вълканов компании системно реализират успешни инвестиции в активи, технологични и софтуерни разработки, както и в осигуряване и подобряване на безопасността и здравословните условия на труд. Николай Вълканов е изтъкнат учен с повече от 70 научни публикации, доклади, научно-приложни проекти от национално значение, регистрирани патенти и полезни модели", се посочва и в мотивите на МС и Гълъб Донев.

Припомняме, че именно компанията на Вълканов изплати хонорара от 1 милион лева на "хидроинженера на републиката" - почетният председател на ДПС Ахмед Доган, за консултациите му за Цанков камък.