Човек не се нуждае от осем чаши вода дневно, пише "Гардиън" като се позовава на резултатите от проучване, публикувано в сп. "Сайънс". Половината от необходимото количество идва от храната, а изпиването на препоръчваните осем чаши може дори да бъде вредно. Хората имат нужда от различно количество вода като значение имат множество фактори.

Според научни проучвания повечето хора се нуждаят от количество между 1,3 и 1, 8 литра вода на ден, вместо от препоръчваните 2 литра. 

"Действащата препоръка за 2 л не е защитена научно по никакъв начин", казва Йосуки Ямада от Националния институт по биомедицински иновации, здраве и хранене в Япония, един от съавторите на изследването. "Повечето учени не знаят от къде идва тази препоръка", добавя Ямада.

В сегашното проучване са участвали 5604 души от 23 различни държави, на възраст между 8 дни и 96 години. Участниците са пили вода, обогатена с деутерий. Той се съдържа в човешкото тяло и е безвреден. Измервано е времето, за което деутерият се изчиства от организма. Това е свързано с обмяната на течностите в тялото. Резултатите, публикувани в сп. „Сайънс“, показват, че хората, живеещи в гореща и влажна среда, на висока надморска височина, както и атлетите, бременните и кърмещите жени се нуждаят от повече вода. 

"Ако ядете само хляб, бекон и яйца, няма да си набавите много вода, но ако консумирате месо, зеленчуци, риба, паста и ориз, може да получите 50 на сто от водата, която ви е нужна", казва още Ямада.

Професор Джон Спийкман от университета в Абърдийн обяснява през "Дейли мейл", че обменът на водата не е равен на изискването за изпито количество вода.

„Един мъж на 20 години има обмен на вода средно 4,2 литра на ден. Това не означава, че изпитото от него количество трябва да бъде 4,2 литра. Реалната нужда от вода е около 3,6 литра. Повечето храни съдържат вода и също са източник на течности.“

Изследването показва, че пиенето на осем чаши вода дневно е твърде много за някои хора.

„Типичният мъж на средна възраст се нуждае от около 1,6-1,8 литра вода. Жена на същата възраст се нуждае от 1,3-1,4 литра. Хората над 80 години свиват нуждите си до 1,1 литра дневно. Начинът на хранене също има значение. Ако ядете много супа, нямате нужда от много вода“, казва още професор Спийкман.

Чаят, кафето и плодовите сокове също могат да се прибавят към общото количество. Тяхното съдържание обаче може да не бъде много полезно.