На фона на предстоящите промени в Сметната палата председателят на институцията Лидия Руменова и председателят на парламентарната бюджетна комисия Менда Стоянова (ГЕРБ), си отправиха взаимни обвинения в ефира на Би Ти Ви.

Според Лидия Руменова, която беше избрана начело на институцията по време на кабинета "Орешарски" след промени в закона, в момента се цели политиеско овладяване на институцията. Руменова коментира, че по време на кабинета на ГЕРБ като стажант-одитор в Сметната палата е била назначена снахата на Менда Стоянова.

Стоянова се включи пряко в ефир, като обвини Руменова в некомпетантност. Тя заяви също така, че нейната снаха е работила в Сметната палата на най-ниската позиция още от времето, когато не ѝ е била снаха, а в момента не работи там.

Приетият на първо четене нов закон за Сметната палата предвижда връщането на тричленния съвет на управление на ведомството, който беше въведен от правителството на ГЕРБ и резонно доведе до смяна на състава на ръководството ѝ.

Правителството на Орешарски върна статуквото на колегиален орган с 9-членен управителен състав, като отново го смени с влизането в сила на закона. Сега се повтаря същият сценарий.