Русия не само разрушава Украйна. Тя системно я обезлюдява, тъй като непрестанният обстрел, липсата на елементарна сигурност и условия на живот и на препитание принуждават милиони украинци да емигрират. В страната с население от 47 милиона преди войната днес живеят около 36 милиона, тя губи генофонд, предупреждават изследователи.

Още преди Коледа Европа очаква нова вълна украински имигранти. Още 2-3 милиона украинци, бягащи от зимата без ток, вода и отопление, се очаква да се присъединят към 11-те милиона техни съотечественици вече напуснали родината си заради войната, прогнозира европейското бюро на на Световната здравна организация. Украинското министерство на икономиката очаква и много украинци да заминат за чужбина в търсене на работа. Сега безработните в страната с 5 милиона според официалната местна статистика. Разрушената енергийна инфраструктура и честите прекъсвания на тока принуждават хората с малък и среден бизнес да търсят начин да го преместят.

Световната банка прогнозира, че ако тенденцията се запази, в края на 2023 година 55 на сто от украинското население ще живее в чужбина, сравнено с 2 процента в довоенните години и 25 процента сега.

Досега руските удари се разрушили 32 000 граждански обекта и над 700 обекта от критичната инфраструктура на Украйна, съобщи Евгений Енин, заместник-министър на вътрешните работи на Украйна.

Държавното енергоснабдително предприятие “Укренерго” съобщи тази сутрин, че режим на тока има на практика в цяла Украйна заради рязкото увеличаване на дефицита в системата. Той в момента се равнява на 27 процента от капацитета, съобщи компанията.

Замръзването на почвата през зимата може да ускори военните действия, защото ще улесни придвижването, смятат анализаторите от американския Институт за изследване на войната.

Междувременно американската самолетостроителна корпорация “Боинг” е предложила на САЩ да произвежда сравнително евтини боеприпаси с радиус на действие около 150 километра, които биха позволили на украинските войски да нанасят удари по дълбокия тил на противника, пише Ройтерс, позовавайки се на документ и източници запознати с положението.

За изминалото денонощие украинската артилерия е поразила четири района на съсредоточаване на руските войски, съобщи украинският генерален щаб, цитиран от агенция Укринформ.

В същото време отстъпилите на 11 ноември т.г. от Херсон руски сили продължават да обстрелват града с реактивна артилерия, предаде във всекидневната си сводка британското министерство на отбраната. Руснаците са нанесли удари и по три района на Харковска област, съобщи в Телеграм областния управител Олег Синегубов.